Hrvatska
StoryEditor

Dvadeset tisuća građana zatražilo promjenu smjera

01. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Na prvosvibanjskom sindikalnom prosvjedu koji se održao danas na zagrebačkomTrgu bana Jelačića okupilo se oko 20.000 ljudi, među kojima su bili sindikalisti, članovi građanskih i civilnih udruga te građani.

Prosvjednici su se u 10,30 okupili na Trgu Francuske Republike gdje su formirali prosvjednu povorku te u 11 sati krenuli Ilicom do glavnog zagrebačkog trga. Povorka je stigla na trg u podne uz pratnju zvižduka, zvukove bubnjeva, držeći sindikalne zastave i transparente s porukom prosvjeda ‘Mijenjaj smjer‘.

Prosvjednicima je na početku puštena snimka obećanja premijera Milanovića koja je popraćena zvižducima. Okupljenima su se obratili sindikalni čelnici. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, rekao je kako je ovo zadnja prilika za Vladu da promijeni smjer. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, naglasio je kako Hrvatska vozi prema ponoru te kako zemlja nema perspektive ako je narod sam ne uzme u ruke. - Vlada bi trebala reći da nas je prevarila, da je obećala nešto što nije u stanju izvršiti - rekao je Sever koji je također naglasio kako prosvjednike nije okupila oporba, već bijeda i besperspektivnost.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, kazao je kako je trenutna Vlada izgubila vjerodostojnost te kako Plan 21 više ničemu ne služi. - Nema socijalnog dijaloga, pregovara se ultimatumima, u stranci koja je trebala biti radnička danas nema ni daška radnika – rekao je Ribić.

Sindikalisti su spomenuli i banke kao jedan od značajnih faktora koji su doprinijeli situaciji u kojoj se radnici nalaze. Okupljenima se obratila i Lejla Sokolović iz Splita koja je u ime mladih koji nemaju posao poručila radnicima da prijave poslodavce koji ne isplaćuju plaće. Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, osudio je Vladinu ‘politiku stihijske štednje‘.

23. travanj 2024 17:27