Hrvatska
StoryEditor

Dvanaest članova Skupštine HGK traži raspravu o povjerenju predsjedniku

06. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Nedavno je Lider objavio popis članova Skupštine Hrvatske gospodarske komore, vrhovnog tijela koje imenuje predsjednika HGK. Zbog mnogih afera, od nestanka 32 milijuna kuna iz sustava HGK do netransparentnog trošenja sredstava na umjetnine i objavljivanja imovinske kartice Nadana Vidoševića, Lider je proveo anketu među svim članovima Skupštine postavivši im tri kratka pitanja: ‘Želite li da se na dnevni red sjednice Skupštine HGK najavljene potkraj studenoga uvrsti glasovanje o povjerenju Nadanu Vidoševiću? Biste li mu dali svoje povjerenje? Zašto?’

Kao što se moglo očekivati, njih 10 pristalo je odgovoriti; neki su nas zvali da kažu da mu ne bi dali povjerenje, ali da ih ne spominjemo; neki su se pak uvrijedili što ih to uopće pitamo. No svi koji su odgovorili glasovanje o povjerenju žele vidjeti među prvim točkama dnevnog reda skorašnje sjednice Skupštine.

Od 77 članova Skupštine jedan je, Arsen Brnelić, u međuvremenu dao ostavku jer ne želi sudjelovati u radu tijela u kojem nema nikakav utjecaj. Od preostalih 76 njih sedam je bilo nedostupno; to su uglavnom članovi koji više nisu na istoj funkciji s koje su bili izabrani u Skupštinu. Zanimljivo je da, prema Statutu HGK, funkcija predstavnika u Komori prestaje i prije vremena na koje je izabran prestankom radnog odnosa u članici Komore. Međutim, ako je, primjerice, član umirovljen, on i dalje može biti u Skupštini ako ga je u nju delegiralo neko drugo tijelo, recimo županija.

Od deset skupštinara koji su javno iznijeli svoja stajališta dvojica bi u slučaju glasovanja dalo povjerenje Vidoševiću, pod uvjetom da mu se ne dokaže upletenost u nezakonite radnje. Nikola Gregur iz Croatia osiguranja smatra da se povela malo prevelika medijska i politička hajka, ne samo protiv Vidoševića nego i HGK kao institucije.

Više možete proćitati u novom broju Lidera koji u četvrtak stiže na kioske.

25. travanj 2024 13:04