Hrvatska
StoryEditor

DZS: Broj turista veći nego lani

10. Kolovoz 2015.

U lipnju je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj broj dolazaka turista povećan za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a noćenja je bilo više za 0,4 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Turisti su u lipnju ostvarili 8,74 milijuna noćenja, od čega su 92,6 posto ostvarili strani, a 7,4 posto domaći. Pri tome je noćenja stranih turista bilo manje za 0,9 posto, a domaćih više za 19,9 posto, u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Istovremeno, broj dolazaka stranih turista povećan je za 2,8 posto, na 1,72 milijuna, a domaćih je bilo 187,9 tisuća odnosno 17,1 posto više.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (23,3 posto), Austrije (10,9 posto), Slovenije (10,7 posto) te Češke, Italije, Poljske, Ujedinjene Kraljevine i Nizozemske. Turisti iz tih zemalja ostvarili su 73, a iz ostalih zemalja 27 posto noćenja.

Domaći turisti najviše su noćenja ostvarili u Crikvenici, Malom Lošinju, Šibeniku, Gradu Zagrebu, Zadru, Biogradu na moru, Rovinju, Dubrovniku, Umagu i Puli.

Strani turisti najviše su noćenja ostvarili u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu, Umagu, Vrsaru, Tar-Vabrigi, Malom Lošinju i Funtani.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju kako je riječ o prvim rezultatima o turističkom prometu (broj dolazaka i noćenja turista) ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima koji se prati redovitim statističkim istraživanjem. Istraživanjem su obuhvaćene sve pravne osobe i njihovi dijelovi, fizičke osobe te kućanstva koja smještajne objekte iznajmljuju turistima.

04. svibanj 2024 07:03