Hrvatska
StoryEditor

DZS potvrdio rast prometa u trgovini na malo, nastavljen rekordni pozitivni niz

17. Ožujak 2017.

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u petak svoju prvu procjenu o realnom rastu prometa u trgovini na malo u siječnju ove godine za 2,6 posto na godišnjoj razini, što je sporiji rast nego mjesec dana prije, no čime je nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 29 mjeseci, od kolovoza 2014. godine.

DZS je objavio da je promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 4,8 posto, a realno za 2,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

>>>DZS: U jedanaest mjeseci lani izvoz i uvoz rasli po stopi od 3 posto

Na mjesečnoj razini, prema prosincu 2016. godine, potrošnja je u Hrvatskoj u siječnju, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno pala 1,3 posto, a realno 2,5 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u siječnju je u odnosu na isti mjesec 2016. godine najviše, za 6,9 posto, realno rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

>>>Atlas sa stranih tržišta i jačanjem predsezone očekuje rast poslovanja

Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, bilježi rast prometa za 2 posto, a maloprodaja osim specijalizirane trgovne motornim gorivima i mazivima, za 1,9 posto. Jedini pad, za 1,5 posto, bilježi se kod prometa u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Povećana i prodaja živežnih namirnica

Prema trgovačkim strukama, prvog ovogodišnjeg mjeseca je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih goriva i maziva, i to za 18,8 posto, a značajno je, za 10,8 posto, rastao i promet ostalih nespecijaliziranih prodavaonica.

Promet ljekarni, odnosno u prodaji medicinskih i ortopedskih te kozmetičkih i toaletnih proizvoda porastao je 9,4 posto, u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica za 9,1 posto, a u maloprodaji tekstila, odjevnih premeta, obuće i kožnih proizvoda za 4 posto.

>>>Slabi gospodarski rast i trgovina prigušili svjetska ulaganja u 2016.

Povećan je i promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, za 1,7 posto, u maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, kućanskih aparata i sl., za 1,6 posto, kao i u prodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, cvijeća i sadnica, satova i nakita, za 1,5 posto.

Istodobno, promet u prodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikala i dijelova smanjen je za 11,7 posto, a u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 2,2 posto.

19. travanj 2024 07:13