Hrvatska
StoryEditor

DZS: U kolovozu rast prometa hrvatske industrije

31. Listopad 2016.

Ukupni promet hrvatske industrije u kolovozu ove godine na mjesečnoj je razini povećan za 0,4 posto, dok je na godišnjoj porastao za 6,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je, u odnosu na srpanj, porastao za 0,4 posto, i to uslijed rasta prometa na domaćem tržištu za 2,1 posto, a na stranim tržištima za 4,6 posto.

Na godišnjoj razini, u kolovozu ove prema kolovozu prošle godine, ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, bilježi rast od 6,5 posto. Pritom je na domaćem tržištu zabilježen rast prometa za 1,3 posto, a na stranim tržištima za čak 14,2 posto.

Službena statistika pokazuje da je godišnji rast prometa hrvatske industrije ostvaren u kolovozu ove godine prvi još od prosinca prošle godine, kada je ostvarena znatno niža stopa rasta, od 0,6 posto. Od tada promet industrije u međugodišnjoj usporedbi pada, i to po stopama u rasponu od 0,8 posto, za koliko je smanjen u srpnju, do čak 13,1 posto, koliko je promet bio niži u lipnju.

Tako su i kumulativni podaci za prvih osam mjeseci ove godine u minusu, odnosno promet industrije iz tog razdoblja manji je za 4,2 posto prema prometu iz prvih osam mjeseci prošle godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama, u osmom mjesecu ove godine ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla je 16,4 posto u odnosu na srpanj, dok je promet energije povećan za 9,3 posto. Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi se rast prometa za 5,4 posto, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, dok je prodaja intermedijarnih proizvoda smanjena za 0,1 posto.

Međugodišnja usporedba, prema lanjskom kolovozu, ukazuje na veći promet kapitalnim proizvodima za 32,9 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 9,8 posto. Istovremeno je promet trajnim proizvodima za široku potrošnju povećan za 8,6 posto, dok se kod energije bilježi pad prometa za 14,1 posto, a kod intermedijarnih proizvoda za 5 posto.

25. travanj 2024 15:15