Aktualno Hrvatska

DZS: U travnju izdana 751 građevinska dozvola

Lider/Hina

U travnju je u Hrvatskoj izdana 751 građevinska dozvola, što je za 9,1 posto manje u odnosu na isti mjesec lani, a na temelju tih dozvola predviđena je vrijednost radova u iznosu od 1,63 milijarde kuna ili 21,6 posto manje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 85 posto odnosno 637 dozvola u travnju je izdano za zgrade, a 15 posto, odnosno 114 za ostale građevine, pokazuju podaci DZS.

>>>Snažniji rast stanogradnje u Zagrebu

Kod zgrada, tijekom travnja izdano je 346 građevinska dozvola za stambene zgrade i 113 za nestambene. Prema vrstama građenja, 73 posto ili 546 dozvola izdana je za novogradnju, a 27 posto ili 205 za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama, u travnju je predviđeno građenje 809 stanova, što je 149 stanova ili 15,5 posto manje nego u travnju prošle godine, pokazuju podaci DZS.

Vrijednost radova manja nego lani

U prva četiri mjeseca ove godine izdane su 3.053 građevinske dozvole, što je 0,7 posto ili 21 dozvola više nego u istom razdoblju lani. Na temelju tih je dozvola predviđena vrijednost radova u iznosu od 7,8 milijardi kuna ili 11,4 posto manje nego lani.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u prva četiri mjeseca ove godine predviđena je gradnja 3.823 stana, što je 71 stan manje nego u istom razdoblju lani.

>>>U ožujku izdano 3,3 posto više građevinskih dozvola

Znakovito je da je travanjski pad obilježen istodobnim padom broja izdanih dozvola za zgrade i za ostale građevine, što je posljednji put zabilježeno u kolovozu 2015. godine, primjećuje analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Na takve je rezultate, kako ocjenjuje, dijelom utjecala relativno visoka baza jer je u travnju prošle godine ukupan broj izdanih građevinskih dozvola povećan na godišnjoj razini za 18,3 posto, a broj dozvola za zgrade za 24,6 posto, pri čemu su visoke stope rasta praktički obilježile prvih pet mjeseci prošle godine.

– U tom je kontekstu usporavanje i trenutni pad broja izdanih građevinskih dozvola ponajprije rezultat dosezanja relativno visoke razine izdavanja dozvola primjerene dinamici recentnog gospodarskog rasta, ocjenjuju u Komori.

>>>DZS: U prosincu prvi pad broja građevinskih dozvola nakon 20 mjeseci

Napominju da broj izdanih građevinskih dozvola znatno oscilira po mjesecima pa će budućnost pokazati jesu li trenutna stagnantna kretanja tek privremena.

– Ipak, zbog dosegnute razine u izdavanju građevinskih dozvola te zbog gospodarskog rasta koji neće znatnije odstupati od prošlogodišnjeg, realno je očekivati umjereniji rast izdanih građevinskih dozvola u odnosu na onaj bilježen u protekle dvije godine, zaključuju u HGK-u.

Komentari