Aktualno Hrvatska

DZS: Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini porasle 1,5 posto

zalihe industrijskih proizvoda
Lider/Hina

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u lipnju 2,3 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle za 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni povećane su zalihe energije, za 38,2 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,7 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za sedam posto, kapitalnih proizvoda za 5,9 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,7 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe kapitalnih proizvoda povećane 36 posto, a energije 19,2 posto.

Zalihe intermedijarnih proizvoda su istodobno smanjene 2,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5  posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji smanjene za 2,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,2 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji porasle 1,8 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 1,8 posto.

Komentari