Hrvatska
StoryEditor

E-naručivanje štedi oko 21,5 milijuna kuna godišnje

02. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je rezultate akcijskog plana smanjivanja listi čekanja u bolnicama.

Ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do kraja 2012. dovršili su informatičko povezivanje bolničkih sustava. Napravljene su javno dostupne e-Liste čekanja u bolnicama i započeo je proces e-Naručivanja iz ordinacija obiteljske medicine.

Ministar Ostojić zadovoljan je jer su znatno smanjene liste čekanja za CT. Tako je čekanje na CT-pretragu u KBC Zagreb u studenom smanjeno na osam dana što je za 71 posto manje nego u lipnju kada se čekalo 30 dana. U KB Dubrava se sa 95 dana u lipnju, lista za tu pretragu smanjila na 35 dana u studenom. Za 60 posto lista za CT smanjila se i u KB Osijek odnosno sa 60 na 20 dana, a u KBC Split sa 85 na 46 dana.

Kraćem čekanju na specijalistički pregled značajno je pridonijelo aktivno upravljanje bolnicama kroz veću odgovornost bolničkog menadžmenta, nabavke medicinskog materijala i deficitarnih medicinskih uređaja, naglasio je ministar zdravlja.

Također je iznio podatak da će uštede na godišnjoj razini uvođenjem e-Naručivanja, putem kojeg se trenutno mjesečno 28 tisuća pacijenata naručuje na specijalističke preglede, iznositi oko 21,5 milijuna kuna.

Ministar je naglasio da je tijekom prošle godine Ministarstvo nabavilo velik broj najsuvremenijih medicinskih uređaja, među kojim su PET/CT i Neuro bi-plane za KBC Zagreb. KB Sestre milosrdnice dobile su linearni akcelerator , KBC Rijeka SPECT/CT.

U dijagnostiku je, po njegovim riječima, uključeno i sedam CT simulatora koji su ranije bili potpuno neiskorišteni, a čime su liste čekanja značajno smanjene.

02. svibanj 2024 21:39