Hrvatska
StoryEditor

‘EIB i EU fondovi mogli bi preuzeti dio rizika, pa bi banke bile sklonije financiranju poduzetnika‘

24. Ožujak 2014.

HNB ne odustaje od pokušaja da pronađe kapital koji se na bilo koji način može probiti do poduzeća, pa su u goste pozvali EIB, Europsku investicijsku banku, onu koja je s HBOR-om netom potpisala ugovor o kreditu ukupno teškom 800 milijuna eura.

Teza koju guverner HNB-a Boris Vujčić provlači ista je koju je nedavno pripomenuo na HUP-om okupljanju: EIB i EU strukturni fondovi mogli bi na sebe preuzeti dio rizika kreditiranja, pa bi tako banke bile sklonije fnanciranju poduzetnika. Problem je također isti kao i onda: takvu su ideju zasad ‘potpisale‘ samo tri zemlje, Portugal, Malta i Španjolska. Ponovio je kako ideja o pokretanju rasta javnim investicijama ne drži vodu, jer su investicije u krizi kumulativno smanjene čak 38,3 posto i od svih komponenti BDP-a najsnažnije pridonijele recesiji. Srećom, uloga je EIB-a i u apsolutnom i u relativnom pogledu među inozemnim finacijskim institucijama najjača - EIB čini više od 50 posto sveukupnih aktivnih ulaganja institucija u Hrvatsku, odnosno čak 75 posto ako se računa neto financiranje. Prevedeno - EIB je uložio 1,5 milijardi kuna. I novi kredit odobren HBOR-u u konačnici bi trebao završiti u rukama malih i srednjih poduzetnika, najpogođenijih krizom.

Ministar financija Slavko Linić odgovorio je na vlastito pitanje: je li za pad investicija kriv nedostatak sredstava? Ne, jer banke kapitala imaju (doduše, postavio je pitanje isplativnosti projekata po ponuđenim kamatama); u financiranje su se uključile i institucije poput EIB-a, EBRD-a, Svjetske banke, dakle ni te vrste kapitala nije nedostajalo; problem ležu u nerestrukturiranom realnom sektoru i nekonkurentnosti na tržištu (zbog preskupe države, spore administracije, sporog restrukturiranja privatnog sektora).

Prvi čovjek Zagrebačke banke Franjo Luković ukazao je na temeljni problem/i rješenje: banke su prekrcane nekretninama kao kolateralima koje tržište ne može progutati, a kreditni rizik koji se ne spušta ne može spustiti ni kamate. Ostaje pitanje dioničkog kapitala, odnosno volje vlasnika da se odrekne dijela vlasništva u korist private equity (PE) i venture capital (VC) fondova. To je ključ oživljavanja investicija, a tu vrstu kapitala banke ne mogu generirati, zaključuje Luković.

O problemu financiranja govorili su, među ostalim, Marko Lončarević, pomoćnik ministra prometa, Anton Kovačev, prvi čovjek HBOR-a, Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokora za strategiju i tržište kapitala, predstavnik malih i srednjih poduzeća Branko Duvnjak, vlasnik Klimaopreme i Romuald Massa Bernucci, direktor EIB-ovog odjela za Jadransko more. Duvnjak kao temeljni problem vidi nedostatak jakih, stabilnih proizvodnih tvrtki koje su sposobne investirati, no Kovačev pokazuje da nije sve tako crno - dok je omjer kredita za obrtna sredstva i investicije u jeku krize iznosio 79:19 posto, lani su krediti za investicije odnijeli 64 posto portfelja.

Još nam samo nedostaju PE i VC fondovi pa da napokon riješimo enigmu financiranja prezaduženih i nedovoljno kapitaliziranih poduzeća.

18. travanj 2024 11:32