Hrvatska
StoryEditor

EIB kreditirao HBOR sa 400 milijuna kuna

24. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Europska investicijska banka (EIB)danas je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrila kreditnu liniju vrijednu 400 milijuna kuna.

Riječ je o prvoj tranši zajma od 800 milijuna eura koji bi se u potpunosti trebao realizirati do kraja godine. Prvu tranšu kreditne linije HBOR će iskoristi za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, a prednost kod dobivanja kredita ovom će prilikom imati poduzeća koja žele razviti novi proizvod sa naglaskom na turistički, industrijski i ostale prioritetne sektore. 

Ugovor o kreditu potpisali su šef HBOR-a Anton Kovačev i podpredsjednik EIB-a Dario Scannapeico, dok je ministar financija i šef NO-a HBOR-a Slavko Linić istaknuo koliko je važno EIB-ov financiranje:

‘Najveći je problem nedostatak gospodarskog rasta jer nemamo ni rasta proizvodnje ni investicija. Komercijalne banke povlače dio kapitala iz zemlje. One ne vide komercijalni interes u praćenju proizvodnje jer su naše tvrtke prezadužene i nemaju kapitala. Vladini programi rade na povećanju kapitaliziranosti kompanija i njihovu razduženju.‘ 

Prema Liniću, kredit pokazuje što znači biti članica Europske unije jer je razina EIB-ova financiranja lani značajno rasla. Iznos EIB-ovih kredita odobrenih HBOR-u lani dosegao je iznos od 633 milijuna eura što je 111 posto više nego u 2012. ‘Program za 2014. pokazuje da ta najveća investicijska banka EU-a želi biti prisutna u Hrvatskoj i želi značajno pomoći pri izlasku iz krize. To znači biti i u investicijama i praćenju malih i srednjih poduzetnika. Članstvo u EU i vrlo dobra suradnja sa EIB koji je pronašao partnera u HBOR-u pokazuje da ćemo imati ogromna sredstva, koja su dugoročna i što je najvažanije, da su kamate daleko ispod razina u komercijalnim bankama‘, zaključio je Linić.  

Sam kredit HBOR-u dodijeljen je po kamatnoj stopi od oko 2,43 posto na rok od 12 godina uz četiri godine počeka. 250 milijuna eura pritom ide za sufinanciranje malog i srednjeg poduzetništva, a 150 milijuna za pomoć investicijama u srednje velikim tvrtkama.

‘Veća dostupnog dugoročnog financiranja u suradnji s HBOR-om ključna je za razvoj malog i srednjeg gospodarstva, koje je kralježnica hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač rasta i zapošljavanja. EIB će nastaviti pomagati Hrvatsku u budućnosti, kako ju je i pomagao i proteklih 13 godina kroz kredite čija vrijednost doseže 1,8 milijardi eura‘, istaknu je, pak, Scannapeico. 

Kovačev dodaje kako je izuzetno ponosan na suradnju sa EIB-om koji je u zadnjih pet godina tj. od početka krize osnovni partner za financiranje. Isto tako se nada će ovaj novac brzo biti potrošen kroz kredite za investicije kako bi se i čim prije realizirala druga tranša. 

Nakon završetka službenog programa, Linić je kratko prokomentirao zahtjev Tomislava Karamarka, šef-a HDZ-a koji je zatražio prijevremene parlamentarne izbore i njihovo spajanje sa predsjedničkima: 

‘Oporbi se žuri na vlast, a očito je da Vladi treba cijeli mandat za rješavanje problema u gospodarstvu. Mi ćemo uvijek imati različite interese, ali koalicija je dovoljna snažna u Sabora i ti zahtjevi neće biti uvaženi. Potvrda stabilnosti koalicije vidi se i u donošenju rebalansu proračuna kada je osim prihodovne smanjena i rashodovna strana‘, objasnio je Linić. 

25. travanj 2024 04:31