Hrvatska
StoryEditor

EK bez komentara na Končara, Vlada ima plan B

16. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Europska komisija je u petak odbila komentirati odustajanje Danka Končara od kupovine riječkog brodogradilišta 3. maj te ponovila da je restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta obveza iz Ugovora o pristupanju EU-u.

‘Ne komentiramo razne izjave i događaje vezane uz privatizaciju brodogradilišta. Možemo samo ponoviti naše ranije izjave da je prema odredbama Ugovora o pristupanju nužno uskoro riješiti pitanje restruktiriranja brodogradilišta. Restrukturiranje brodogradilišta predmet je monitoringa i Komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete u pristupnim pregovorima‘ - rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuela, odgovarajući na upit Hine za komentar odustajanja Končara od kupovine 3 maja.Danko Končar iz Jadranskih ulaganja izjavio je u četvrtak za središnji Dnevnik HTV-a da riječko brodogradilište 3. maj više nije uključeno u njihovu posljednju ponudu za kupnju brodogradilišta koju su predali Vladi. Hrvatska se u poglavlju Tržišno natjecanje obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama i to je zapisano i u Ugovoru o pristupanju.Prema protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru Komisija može tražiti od Hrvatske da naloži brodogradilištima da vrate svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od ožujka 2006. godine, ako do dana pristupanja ne budu potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

Iako je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio da će se problem brodogradilišta riješiti do kraja ovoga tjedna, to se nije dogodilo. Nakon jučerašnje izjave Danka Končara da odustaje od kupnje 3. maja premijer Zoran Milanović danas nije imao komentara. Ministar Slavko Linić najavio je da će se sve doznati na idućoj sjednici Vlade. Čačić je izjavio da nakon Končareva odustajanja, Vlada ima plan B. No zasad ga ne otkriva. Hrvatska Vlada malo više vodi računa o zaposlenima u zemlji nego što to čine drugi - to je njezin posao, izjavio je Čačić.

U 3. maju, nakon vijesti da su Jadranska ulaganja povukla ponudu za privatizaciju njihova brodoogradilišta, poručuju kako se to moglo i očekivati. Končar je relativizirao kolektini ugovor, kažu u škveru. Čudi ih što mu u jedra puše i Radimir Čačić, kada pristaje na Končareva korporativna jamstva. U natječajnoj dokumentacji jasno i glasno stoji da to moraju biti jamstva prvoklasne europske ili svjetske banke. Tako da od samog početka uvjeti privatizacije nisu bili ispunjeni, izjavio je Vedran Sabljak, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u 3. maju.

U Brodotrogiru, gdje je Europska komisija dopustila restrukturiranje - pola brodogradnja, pola prenamjena, restrukturiranje smatraju imperativom, kazao je direktor Mateo Tramontana. Končar izgradnju vjetroelektrana locira uz brodogradilište Kraljevicu. Obećava 1700 novih radnih mjesta, a u škveru ih je trenutačno 400. Ono što gospodin Končar priča, to je njegovo pravo. Mi očekujemo idući sastanak u Ministarstvu gospodarstva. Svih 9 i pol tisuća brodograditelja čeka stajalište o nastavku procesa privatizacije i resturkturiranja škverova, izjavio je Nenad Miškulin iz Sindikata brodogradilišta Kraljevice.

26. travanj 2024 17:01