Hrvatska
StoryEditor

EK dala 20 milijuna kuna za LNG terminal na Krku i tranzitni plinovod Zlobin - Slobodnica

16. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Europska komisija je u utorak dala podršku projektima koji unaprjeđuju pristup globalnom tržištu ukapljenog prirodnog plina, a na listi prioritetnih projekata Komisije koji su financirani iz Europske unije, nalaze se i dva projekta iz Hrvatske

Riječ je o LNG terminalu na Krku i LNG tranzitnom plinovodu Zlobin - Slobodnica, koji su zajedno dobili više od 20 milijuna kuna.

- Ukapljeni prirodni plin i skladištenje plina povećat će energetsku sigurnost EU-a, poručili su iz Europske komisije na predstavljanju zakonskog paketa o energetskoj sigurnosti i naglasak stavili na LNG kao na budućnost energetske održivosti Europe.

Da bi se našao na listi Europske komisije, projekt mora imati značajan utjecaj na tržišta energije najmanje dvije zemlje Europske unije, pojačati konkurenciju na energetskim tržištima kao i energetsku sigurnost EU-a diverzifikacijom izvora.

- To su dobre vijesti za Hrvatsku koja ne samo da ovisi o uvozu plina, već svojom geografskom pozicijom može postati važan izvor LNG-a kojim će se opskrbljivati i jugoistočna Europa, te tako postati važno energetsko regionalno čvorište. Zbog svoje fleksibilnosti ima mogućnost da odgovori na bilo kakvu nestašicu plina. Osim što mijenja ekonomsko-političko pozicioniranje Hrvatske u Europi, otvara i prostor za malu i srednju privredu te poduzetništvo, ocijenio je zastupnik Tonino Picula, priopćeno je iz njegova ureda.

Cilj zakonskog paketa o energetskoj sigurnosti jest osigurati da sve države članice imaju pristup tržištima ukapljenog plina i diverzifikaciju izvora dobave, što je jedan od ključnih ciljeva “Energetske unije” EU-a.

- Manje od polovice potražnje za plinom pokriva se domaćom proizvodnjom, a ostalo se uvozi i to prvenstveno iz Norveške, Rusije i Alžira. Svega 10 posto ukupnog uvoza otpada na LNG koji se najviše uvozi iz Katara. To je uvjerljivo najveći svjetski proizvođač LNG-a, s kojim Hrvatska već tradicionalno ima dobre odnose i koji su već ranije izrazili interes za terminal na Krku, istaknuo je Picula podsjećajući da je EU najveći uvoznik plina u svijetu.

Zastupnik Picula je prošle godine za LNG terminal dobio najprije snažnu podršku iz Washingtona, a nakon toga i od povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča. Na njegovo pitanje tijekom razmjene mišljenja u Europskom parlamentu Šefčovič je odgovorio da "LNG-u trebati dati prioritet jer predstavlja jedan od projekata važan za ostvarenje Europske energetske unije i odgovara na mnoge dileme".

20. travanj 2024 09:03