Hrvatska
StoryEditor

Ekonomski fakultet pokreće radionicu posvećenu ekonometrijskom modelu

22. Kolovoz 2015.

Iako su računarski model dekana splitskog Ekonomskog fakulteta Željka Garače, kojim je pokušao simulirati posljedice nekih makroekonomskih poteza, mainstream ekonomisti dočekali s upitnikom, Lider je ipak uspio ‘zabiti gol‘.

Nakon vruće rasprave na društvenim mrežama (potaknute i intervjuom s Garačom i tekstom u broju iza ‘Stop ekonomiji naslijepo‘) o tome zašto nemamo ekonometrijski model i zašto sve odluke testiramo ‘na živo‘, zagrebački Ekonomski fakultet pokreće radionicu otvorenu javnosti.

Konkretno, u okviru projekta ‘Stvaranje preduvjeta za izgradnju računalnog makroekonomskog modela za Hrvatsku‘ (financira ga Europski socijalni fond) mladi istraživači s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj organiziraju radionicu ‘Introduction to dynamic economic models: building your first DSGE model in MATLAB and Dynare‘. Inače, DSGE je najčešće korišten ekonometrijski model (dynamic stochastic general equilibrium) kojim se simuliraju reakcije tipičnih makroekonomskih varijabli poput BDP-a, zaposlenosti, inflacije, na neke ključne odluke/poteze vlasti.

Radionica će trajati pet dana, od 31. kolovoza do 4. rujna (po pet sati) a obradit će uvodne teme iz dinamičkih stohastičkih modela opće ravnoteže, DSGE modela. Sudjelovanje je na radionici besplatno, uz prethodnu registraciju.

Voditelj cijeloga projekta Vladimir Arčabić, i sâm kaže kako je ta radionica maleni doprinos temi s početka teksta o kojoj se raspravljalo na društvenim mrežama. Još kada bi se na radionici pojavio netko iz vlasti da pokaže kako razumije važnost simuliranja prije primjene u stvarnosti....

18. travanj 2024 20:20