Hrvatska
StoryEditor

Energetičari za ugljen u Plominu C

19. Travanj 2013.

Ugljen je tehnološki, ekonomski i ekološki potpuno prihvatljivo gorivo za buduću termoelektranu Plomin C, zaključak je sudionika okruglog stola TE Plomin C - elektroenergetski sustav, ekonomika i okoliš, održanog u organizaciji Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave - HRO CIGRE i Večernjeg lista.

Ugljen je dugoročno dobar izbor kao gorivo za proizvodnju električne energije, smatra Željko Tomšić, profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Tomšić kao prednosti ugljena navodi široku dostupnost iz raznih svjetskih izvora te cjenovnu prihvatljivost uz znatno manje oscilacije u cijeni u odnosu na naftu i plin.

Prema riječima Mladena Zeljka iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, ugljen je u odnosu na plin isplativije gorivo za termoelektrane, a može biti i ekološki prihvatljiv uz suvremene mjere obrade dimnih plinova.

Zeljko naglašava da novi blok TE Plomin na ugljen ima mjesto u elektroenergetskom sustavu Hrvatske te da to pokazuju svi planovi energetskog razvoja u zadnjih 20 godina.

Kao gorivo u svjetskoj proizvodnji električne energije ugljen sudjeluje s više od 40 posto, a u Europskoj uniji s 25 posto, to jest svaki četvrti kilovatsat u EU-u proizveden je upotrebom ugljena, kaže energetski stručnjak iz Osijeka Marijan Kalea. U Hrvatskoj je taj udjel je, po njegovim podacima, 15,3 posto, ali uzme li se u obzir uvoz pada na 11,4 posto.

Među zemljama s izrazito visokim udjelom električne energije proizvedene iz ugljena su Poljska s 87 posto, Estonija 86 posto, Češka 55 posto, Grčka 54 posto itd., kaže Kalea. Dodaje da je samo na europskom dijelu Sredozemlja instalirana snaga elektrana na ugljen kao 80 Plomina C.

Vladimir Jelavić iz zagrebačkog EKONERG-a pak ističe da ugljen iz uvoza, koji bi se upotrebljavao za pogon Plomina C, sadrži samo dva posto sulfida što se još višestruko smanjuje odsumporavanjem.

Plomin C, po njegovim riječima, ne bi imao bitni utjecaj na ekološku mrežu, a negativni utjecaj na zrak bio bi znatno manji od onoga koji propisuju domaći i europski standardi.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u postupku je odabira strateškog partnera za Plomin C, u koji se investicija procjenjuje na 800 milijuna eura.

Planirano je da instalirana snaga TE Plomin C bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

26. travanj 2024 22:18