Hrvatska
StoryEditor

Energetska obnova digla vrijednost nekretnina za 12 posto

01. Siječanj 2015.

Da se mnogo može učiniti na poboljšanju energetske efikasnosti kad se udruže stanari jedne zgrade, njen službeni upravitelj i to još svojom subvencijom potpomogne Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) svjedoči najnoviji primjer zgrade na adresi Smičiklasova 13 u Karlovcu.

Davor Petračić, ovlašteni inženjer građevinarstva i vlasnik tvrtke Petračić-projekt koja upravlja stambenom zgradom s 10 stanova na adresi Smičiklasova 13, koju grije Gradska toplana, ugovorio je sa stanarima izradu projekta energetske obnove te zgrade koji je u 100-postotnom iznosu platio FZOEU. Ukupna investicija iznosila je 404.086,33 kune, a 40 posto ili 161.634,53 kuna sufinancirao je ovaj Fond. Preostalih 60 posto preuzeli su na sebe stanari kreditom Karlovačke banke po godišnjoj stopi od 5,45 posto s rokom otplate sljedećih devet godina.

S obzirom da je zgrada, objašnjava Petračić, na svom računu pričuve imala dio sredstava, time je prvotno ponuđeni rok otplate skraćen s 11 na devet godina, a da bi se trajno osiguralo dovoljno sredstava na računu pričuve zgrade za otplatu kredita, visina pričuve tijekom godina otplate povišena je s dosadašnjih 3,30 na 5,50 kn/m2.

Sam zahvat energetske obnove sastojao se od oblaganja strupa i zidova i podruma te fasade ekspandiranim polistirenom debljine 14 cm, a ravni krov pokriven je ekstrudiranim polistirenom iste debljine. Uz toplinsku ovojnicu, zgrada je dobila i novu stolariju na zajedničkom stubišnom dijelu, s koeficijentom prolaska topline U=1,4 W/m2K.

Iako su troškovi pričuve porasli za dvije trećine, ovom energetskom obnovom smanjena je potrošnja toplinske energije za 53 posto, a financijski to je ušteda od 43 posto. To znači i smanjenje emisije CO2 za 9,55 tona, a zgrada je skočila za dva energetska razreda, s pozicije E na kategoriju C. Time je ujedno i angažirana snaga kao stavka u toplaninim računima smanjena za 37 posto.

- Troškovi stanovanja u kojima je velika stavka grijanja već će tijekom otplate kredita pasti za barem 1.200 kn godišnje po stanu, a po otplati ta će ušteda porasti na 2.800 kn po stanu godišnje, odnosno 3,80 kn/m2 mjesečno. Vrijeme jednostavnog povrata ove investicije iznosi 14,48 godina, ali je ono zahvaljujući 40-postotoj subvenciji FZOEU-a skraćeno na 8,7 godina i može se reći da će se investicija isplaćivati već iz same uštede ostvarene zahvatom energetske obnove ove zgrade koja je tako prva u Karlovcu prošla energetsku obnovu uz subvenciju FZOEU-a, kaže Petračić.

Time nisu iscrpljene mogućnosti daljnjeg poboljšanja energetske učinkovitosti spomenute zgrade, ali one bi zahtijevale daljnje investicije. Zamjenom stolarije u svim stanovima s novom koeficijentom U od barem 1,4 W/m2K uštedjelo bi se još 13 posto troška energije, a tada bi stanovi s izuzetkom gornjega dobili i energetski razred B. a promjenom energenta, s obzirom na sadašnje vrlo skupo grijanje Gradske toplane, Petračić smatra da bi troškovi grijanja na toj zgradi pali za dodatnih 50-ak posto. Naravno, i ljetni troškovi hlađenja tih stanova bili bi manji.

Sagledavajući uloženo i dobiveno, Petračić zaključuje i to kao ovlašteni stručnjak potkrepljuje podacima iz projekta, da osim dugoročnih osjetnih ušteda spomenuti zahvat stanarima već sad nudi osjetno bolje uvjete života, s radijatorima na mimimumu, a posebnu težinu čitavom zahvatu daje činjenica da je vrijednost tih nekretnina porasla za 12 posto.

23. travanj 2024 21:43