Hrvatska
StoryEditor

Erdogan dovodi šest ministara i 90 gospodarstvenika spremnih uložiti milijarde u Hrvatsku

26. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Jedna od glavnih tema posjeta turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Hrvatskoj je izbjeglička kriza. Naravno, čak 90 turskih gospodarstvenika ukazuje na činjenicu da će biti riječi o gospodarstvu

Očekuje se da će izbjeglička kriza i približavanje Turske EU-u, uz jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, biti glavne teme sastanka Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kako mediji javljaju, Hrvatska bi u lipnju trebala primiti prvih 30 od oko petstotinjak izbjeglica iz programa preseljenja iz Turske, zemlje koja je prihvatila najviše, oko 2,2 milijuna Sirijaca izbjeglih pred četverogodišnjim ratom. Zagreb bi uskoro trebao platiti i svoj dio iz europske financijske pomoći Turskoj, a ove godine je riječ o 1,7 milijuna eura.

Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma, te više od 90 poslovnih ljudi na gospodarski forum. Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 milijuna eura, većinom u turizam i energetiku, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turske investicije u pravilu su greenfield ulaganja.

U fokusu turskih investitora, koji raspolažu s milijardama eura, su turizam i nekretnine. Turci računaju na činjenicu da je Hrvatska članica EU, tržišta od 500 milijuna stanovnika, a s druge strane Turska ima 80 milijuna stanovnika koja hrvatskim tvrtkama pruža, u suradnji s tamošnjim tvrtkama, mogućnost širenja na susjedna tržišta.

U srijedu će dvoje predsjednika biti na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora. Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

25. travanj 2024 22:45