Hrvatska
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla dobitnik nagrade struke za Projekt godine

13. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Razvoj One Stop Shop-a za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) kompanije Ericsson Nikola Tesla osvojio je ove godine nagradu struke za Projekt godine.

Premda je ovaj projekt vrijednosti nešto više od pola milijuna eura trajao svega 11 mjeseci on pruža puno bolji, brži i jednostavniji uvid u podatke zemljišne knjige i katastra, što za korisnike znači poboljšanje razine kvalitete i brzine pružanja usluga.

Tako sada svi građani Republike Hrvatske, po prvi put, na jednom mjestu mogu vidjeti cjelokupnu vlasničku strukturu nekretnine i njen smještaj u prostoru za što su prije morali koristiti više različitih izvora informacija. Umjesto različite prakse rada, u uredima uspostavlja se centralno procesno definirano postupanje ZIS-u što osigurava za građane jedinstvenu praksu u postupanju čime se podiže razina pravne sigurnosti, a dostava svih informacija između katastara i zemljišno-knjižnih odjela više ne ide papirnatim putem, već elektronički čime se postižu značajne vremenske i financijske uštede.

Uspostavom ovog sustava, građanin može zemljišno-knjižni izvadak sa svojstvom javne isprave dobiti iz vlastitog doma samo „jednim klikom“, neovisno o tome koja je institucija nadležna za nekretninu, a građani koji nemaju računalo i pristup internetu, implementacijom projekta, javnu ispravu mogu dobiti kod javnog bilježnika i odvjetnika. Time su se dodatno rasteretile institucije koje sada mogu spremnije odgovoriti na zahtjev za uslugama vezanim uz tržište nekretnina pa je ovaj projekt važan i za napredovanje Hrvatske na međunarodnoj ljestvici „Doing business“.

Nagradu dodjeljuje hrvatski ogranak međunarodnog Project Management Instituta (PMI) želeći njome potaknuti kulturu projektnog upravljanja, a prestižno priznanje je voditelju projekta, Tihomiru Čukmanu, uručio dr. Al Zeitoun, direktor Upravnog odbora PMI-a koji je ujedno bio i jedan od glavnih govornika ovogodišnjeg, trodnevnog PMI Foruma. Dr. Zeitoun je tom prigodom istaknuo da je esencija projektnog upravljanja upravo u kvalitetno odabranim ljudima koji koordinirano „idu u istom smjeru“.

19. travanj 2024 14:22