Hrvatska
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla isporučuje sustav za nadzor državne granice vrijedan gotovo 48 milijuna kuna

18. Studeni 2016.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla kao nositelj konzorcija u kojem su još Tehnomobil Securitas i Dat-Con, ugovorila je s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske isporuku sustava za nadzor državne granice. Vrijednost ugovorenih poslova iznosi gotovo 48 milijuna kuna (bez PDV-a), objavili su u petak iz Ericsson NT. Izvedba počinje odmah, a završetak realizacije planiran je za siječanj 2017. godine, navodi se u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako su ugovorili izgradnju sustava nadzora "zelene" granice na području Vukovarsko-srijemske županije te Splitsko-dalmatinske županije. Sustav nadzora, kako je rekao, osiguravat će pregled stanja granične crte i bliskog područja s obje stranice granice u svim vremenskim uvjetima što će se postići kombinacijom više povezanih sustava detekcije.

- Našoj zemlji će ugovorena rješenja osigurati ispunjavanje dijela preduvjeta za ulazak u države schengenskog prostora koji će u budućnosti našim građanima omogućiti nesmetano i lakše kretanje, bez graničnih kontrola unutar zemalja EU koje su već članice Schengena. Također, valja istaknuti da se ugovoreni poslovi financiraju korištenjem Schengen Facility Fonda u 100 postotnom iznosu te nisu na teret hrvatskih građana, istaknuo je Orepić.

Dodao je i kako realizacija tog projekta značajno doprinosi povećanju uspješnosti nadzora i zaštite hrvatskih granica od strane hrvatske policije, a s tim i dodatno distancira od razmišljanja o potrebi da se granica štiti fizičkim preprekama i potencijalima izvan MUP-a RH.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je da taj ugovor o cjelovitoj realizaciji rješenja vezan uz nadzor državne granice za Ericsson Nikolu Teslu predstavlja strateški važan projekt.

- Drago nam je da Ericsson Nikola Tesla nastavlja odličnu suradnju s MUP-om. Naši stručni timovi u suradnji s partnerima su visoko motivirani te odmah počinju s realizacijom projekta koji ćemo implementirati kvalitetno i na vrijeme. Ovo predstavlja potvrdu naših kompetencija i stručnosti u području od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku te istovremeno doprinosi dobrobiti naših građana, kazala je Kovačević.

20. travanj 2024 03:17