Hrvatska
StoryEditor

Ernst&Young: Rast hrvatskog BDP-a ove godine 0,3 posto, dogodine 1,7

20. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Nakon 2008. godine kada je posljednji put zabilježen, Hrvatska će 2015. završiti s pozitivnim rastom BDP-a od 0,3 posto, dok se u 2016. očekuje rast od 1,7 posto. Zaključci su to objavljeni u jesenskom izdanju EY Eurozone Forecast-a (EEF) kojim se također predviđa i rast BDP-a cjelokupne Eurozone od 1,6 posto u 2015. te blagi porast od 1,8 posto u 2016. godini.

Prema novom izdanju EEF-a vidljivo je kako se Eurozona i dalje nalazi u povoljnoj poziciji čemu doprinose niske cijene energenata, konkurentniji tečaj te stabilna potražnja u Velikoj Britaniji i SAD-u. Upravo se potražnja, uz predviđanje rasta investicijskih ulaganja, smatraju glavnim faktorima oporavka Eurozone, što će doprinijeti postizanju predviđenog rasta BDP-a u narednom razdoblju.

EY Eurozone Forecast tako predviđa i rast osobne potrošnje od 1,7 posto u 2015., što je najveći rast od 2007. godine. Dok slabljenje cijene nafte nastavlja osiguravati rast prihoda kućanstava, njezin će se oporavak odraziti na manji rast osobne potrošnje od 1,4 posto u 2016. te prosječno 1,3 posto u naredne tri godine. S druge strane sistematski rizici poput fiskalne krize i deflacije s kojima se Eurozona suočava kontinuirano slabe.

Među zaključcima istraživanja ističu se i podaci o rastu izvoza Eurozone zabilježenom u drugom kvartalu 2015., koji je najsnažniji u posljednje četiri godine, a čemu je najzaslužnije slabljenje eura i brži rast u SAD-u i Velikoj Britaniji. EEF tako predviđa rast izvoza Eurozone od 4,8 posto ove godine, dok će se u 2016. smanjiti na 4, odnosno 3,6 posto u 2017. godini. Na procjenu izvoza ipak dodatno utječe nesigurnost povezana s usporavanjem kineskog gospodarstva i povezane turbulencije na financijskim tržištima. Prema rezultatima istraživanja očekuje se i ukupni porast kapitalnih investicija od 2,4 posto u 2016. godini, znatno više nego u ovoj godini. Rast se očekuje i u periodu od 2017. do 2019. godine s prosjekom od 2,6 posto.

EY Eurozone Forecast uz predviđanja i analizu Eurozone kao cjeline donosi i detaljne izvještaje za zemlje članice EU. Istraživanjem se naglašava kako je u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2015. došlo do porasta potrošnje i investicija, što je bilo popraćeno i porastom izvoza od 7,1 posto, ali ujedno i porastom uvoza koji umanjuje pozitivne efekte navedenih trendova. Bez obzira na to očekuje se da će hrvatski BDP narasti za 1,7 posto u 2016. te za 2,5 posto godišnje u periodu 2017.-2018. što će pratiti i rast investicija.

- Najnoviji podaci pokazuju kako se nazire kraj recesiji koja je dugo trajala u Hrvatskoj, te da se u nadolazećim godinama očekuje mali, ali stabilan rast. Također, očekivani rast investicija u Europi otvara mogućnosti za privlačenje novih investicija u Hrvatsku - naglašava Tauno Olju, izvršni direktor u odjelu savjetovanja u EY-u.

Nakon šest godina recesije tijekom kojih je BDP pao za više od 12 posto, zabilježeni pozitivni pomaci predstavljaju skroman oporavak. Kao razlog tome istraživanje ističe strukturalna ograničenja i to prije svega visoku zaduženost kućanstava koju obilježava visoka stopa nezaposlenosti, iznad 17 posto. Pomak se ipak vidi u rastu privatne potrošnje za koju se predviđa rast od 0,6 posto u 2015., odnosno 1,2 posto u 2016. godini. Uz navedeno, potreba za daljnjim smanjenjem deficita i javnog duga predstavljat će značajan uteg za daljnji rast.

Predviđanje rasta s druge strane temelji se na rastu izvoza i turizma. Prema predviđanjima rast izvoza u 2015. zadržat će se na 4-5 posto, dok će se u naredne tri godine kretati od 3 do 4 posto, istaknuto je u jesenskom izdanju EY Eurozone Forecasta.

06. svibanj 2024 00:33