Hrvatska
StoryEditor

eSpis uveden na sve trgovačke, županijske i 65 općinskih sudova

26. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Danas službeno završava IPA 2009 projekt „Implementacija eSpisa na odabrane općinske sudove”. Ministarstvo pravosuđa tako je završilo uvođenje sustava za praćenje sudskih predmeta (eSpis) na 33 općinska suda u Republici Hrvatskoj, čime je završilo postepeno uvođenje eSpis sustava na sve trgovačke, županijske i 65 općinskih sudova u RH.

Uvođenje sustava na hrvatske sudove započelo je u studenom 2008. godine u sklopu PHARE 2006 programa, a dovršeno je ovim projektom vrijednim 519.989,00 eura kojeg je sa 85% sredstava sufinancirala Europska unija u sklopu IPA 2009 programa.

U sklopu projekta, osim uvođenja eSpisa na 33 suda, izrađena je i u rad puštena web usluga e-Predmet (http://e-predmet.pravosudje.hr) koja omogućava besplatan i javni pristup osnovnim podacima o sudskim predmetima svim strankama, punomoćnicima i drugim zainteresiranim osobama koje sudjeluju u sudskim postupcima.

Projekt će dugoročno doprinijeti reformi hrvatskog pravosuđa kroz povećanje učinkovitosti i transparentnosti pravosudnog sustava. Sustav za upravljanje sudskim predmetima omogućit će trenutan uvid sudovima, ali i javnosti, u sudske predmete pritom uvažavajući zaštitu osobnih podataka svih sudionika. Omogućiti će se bolje upravljanje sudskim postupkom, brža razmjena podataka među sudovima i drugim tijelima javne uprave, kao i optimizacija troškova.

Ministarstvo pravosuđa RH implementiralo je infrastrukturu sustava u suradnji s tvrtkom IBM Hrvatska.

20. travanj 2024 01:43