Hrvatska
StoryEditor

EU fondovi: Otvorena tri natječaja vrijedna preko 56 milijuna eura

09. Prosinac 2013.

U sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. otvorena su tri nova poziva shema dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, vrijedna ukupno više od 56 milijuna eura, izvijestili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Natječaji su dostupni na stranici strukturnifondovi.hr, a riječ je o projektima koji se mogu financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Najmanje milijun eura, a najviše 10,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz tog fonda namijenjeno je za projekte koji budu prijavljeni na natječaj za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, čiji je ukupni indikativni iznos 26,95 milijuna eura, navode iz Ministarstva.

Projektni prijedlozi s područja pružanja potpore i usluga poduzetnicima te s područja turizma i infrastrukture mogu se prijaviti do početka veljače 2014. godine, a mogu ih predlagati jedinice lokalne i regionalne samouprave te njihove javne institucije, kao i tvrtke i organizacije u većinskom javnom vlasništvu, turističke zajednice, potporne institucije za poduzetnike te neprofitne organizacije.

Ovim bi se sredstvima financirali projekti razvoja javne poslovne infrastrukture, poput poduzetničkih zona ili razvojno-istraživačke i turističke infrastrukture kako bi se potaknuo rast malih i srednjih poduzeća, privukla ulaganja, unaprijedio turistički potencijal u Hrvatskoj i tako doprinijelo uravnoteženom regionalnom razvoju, navode iz Ministarstva.

Raspisan je i natječaj za dostavu projektnih prijedloga visokih učilišta za 23,6 milijuna eura vrijedan projekt Razvoja istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci, a prijedlozi se zaprimaju do 8. siječnja.

Taj bi projekt trebao rezultirati opremanjem centara za istraživanja na području biomedicine, mikro i nano znanosti i tehnologije te računanja i modeliranja, kao i građevinskog laboratorija u tom kampusu. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ovaj je projekt dostupno više od 20 milijuna eura, a nacionalni doprinos iznosi nešto više od 3,5 milijuna eura.

Za financiranje projektnih prijedloga u sklopu poziva za Pripremu zaliha infrastrukturnih projekta za 2014. do 2020. godine iz tog je fonda pak dostupno 6 milijuna eura. Znanstvene institucije i instituti, znanstveno-tehnologijski parkovi i visoka učilišta svoje projektne prijedloge iz područja infrastrukture, istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, koje je unaprijed odabralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, na ovaj natječaj mogu prijaviti do 8. siječnja.

U tijeku su i brojni drugi natječaji za projekte koji se financiraju sredstvima EU, poput projekta rekonstrukcije i obnove pruge Okučani - Vinkovci, rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugo kolosijeka na dionici Dugo Selo - Križevci ili izgradnje nove pruge za prigradski promet Gradec - Sv. Ivan Žabno.

19. travanj 2024 13:34