Aktualno Hrvatska

EU parlament obara cijenu poziva prema drugim zemljama i potiče telekomunikacijska ulaganja

Tinder

Ako Europski parlament ovog mjeseca prihvati tzv. Europski zakonik elektroničkih komunikacija, kojim se planiraju mijenjati zajednička europska pravila uređenja telekomunikacijske industrije, cijena fiksnih i mobilnih poziva prema drugim članicama EU bit će od svibnja 2019. godine ograničena na 19 centi, a SMS poruka na 6 cesti.

Ovim zakonom EU planira ne samo ograničiti cijene klasičnih poziva i poruka, nego i učiniti transparentnije i pouzdanije druge komunikacijske internetske usluge pput Skypea ili Whatsappa, ali i stvoriti jasniji okvir za dugoročna infrastrukturna ulaganja telekomunikacijskih kompanija. Posljednje promjene europskog zakonodavnog okvira za telekom industriju dogodile su se 2009. godine, a od tad je tehnologija jako napredovala.

>>>Roaming u EU: Analitičari pozivaju na oprez s korištenjem mobilnih podataka

Zaštita korisnika, primjerice, očitovat će se kroz omogućavanje lakše izmjene operatera, a poticanje mobilne povezivosti kroz olakšanje upravljanja frekvencijskim spektrom što treba inicirati ulaganja u nove infrastrukturne mreže poput 5G. Osim toga, novost je i što će sustav 112 biti moguće obavijestiti samo SMS-om.

Ograničena povezivost za vrlo velike brzine stvara rizik nedovoljnog kapaciteta za primjenu novih tehnologija poput IoT-a. Europskim zakonikom elektroničkih telekomunikacija EU želi potaknuti usvajanje mreža sljedeće generacije, te na taj način privatnom sektoru omogućiti stvaranje novih poslovnih modela koji će biti pokretač rasta. Ako se predložene mjere za uvođenje mreže 5G diljem Europe provedu na vrijeme, EU očekuje da će se stvoriti 2,4 milijuna novih radnih mjesta i ostvariti dobit od 146,5 milijardi eura na godišnjoj razini.

Komentari