Hrvatska
StoryEditor

EU priprema optužbe protiv Gazproma

24. Rujan 2014.
Piše:
liderhrt

Europski regulatori mogli bi nakon dvogodišnje istrage optužiti ruski Gazprom za zloporabu dominantne tržišne pozicije i ograničavanje konkurencije, rekao je europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia, prenose europski mediji.

Gazprom je od rujna 2012. pod povećalom europskih regulatora koji ga sumnjiče da previše naplaćuje plin kupcima u središnjoj i istočnoj Europi, blokira suparničke opskrbljivače i otežava slobodan protok plina kroz neke države članice EU-a. Kompanija je početkom godine kazala da se želi nagoditi u tom slučaju ne bi li izbjegla moguću kaznu od čak 13,4 milijarda američkih dolara, no pregovori s Europskom komisijom zapeli su na pitanju primjerene cijene plina.

Povjerenik Almunija rekao je u utorak u Europskom parlamentu da priprema slanje formalnog pisanog prigovora Gazpromu u kojem će Komisija navesti koja europska pravila Gazprom po njezinu mišljenju krši. Almunija, kojemu koncem listopada istječe mandat, nije rekao kada će Gazpromu poslati taj dokument, prenosi EurActiv.

Komisija ističe da slanje prigovora ne prejudicira konačan ishod istrage, ali to obično ne čini ako ne vjeruje u snagu svojih argumenata. Kompanija može na prigovore poslati pisani odgovor ili zatražiti saslušanje iza zatvorenih vrata kako bi iznijela svoju obranu. Istraga se odvija u jako osjetljivom trenutku zbog krize u Ukrajini i ruske aneksije Krima.

26. travanj 2024 08:55