Hrvatska
StoryEditor

Eurochambres 10. rujna u HGK

07. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Po prvi puta u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu 10. rujna okupit će se predstavnici gospodarskih komora članica Eurochambresa iz država izvan Europske unije.

Riječ je o tradicionalnom godišnjem susretu predstavnika gospodarskih komora iz zemalja regije, istočne Europe, država članica EFTA-e te mediteranskih zemalja. Na rujanskom sastanku razmijenit će se razmišljanja o aktualnoj gospodarskoj situaciji kao i o mogućnostima međusobne suradnje, a u okviru istog održat će se i panel pod nazivom "Hrvatska - slijedeća članica EU".

Hrvatska gospodarska komora je članica Eurochambresa od 2000. godine te putem svog predstavništva u Bruxellesu, aktivno surađuje s tim najvećim predstavnikom europskog poslovnog sektora. Sudjelovanjem u radu europskih krovnih udruga, mreža i inicijativama, aktivno zastupamo interese hrvatskih poduzeća ipred europskih institucija.

Aktivnim sudjelovanjem u radu Eurochambresa omogućena je razmjena informacija i najboljih praksi s drugim europskim komorama, sudjelovanje na zajedničkim projektima. Redovito sudjelovanje predstavnika Komore na sastancima tematskih odbora Eurochambresa, poput ‘‘Strategija za Europu 2020‘‘, ‘‘Unutarnje tržište‘‘, ‘‘Slobodna trgovina‘‘, ‘‘Inovacije‘‘‘ Komori omogućuju pravodobnu informiranost o politikama, instrumentima i novim prijedlozima zakonodavstva koje je inicirala Europska komisija.

Istovremeno, hrvatski gospodarstveni subjekti, djelovanjem unutar svojih strukovnih udruženja pri HGK, imaju mogućnost formiranja vlastitog stajališta o određenoj gospodarskoj legislativi te aktivnog sudjelovanja u kreiranju mišljenja i stavova Eurochambresa, a putem koji se naposljetku lobira za zaštitu interesa gospodarskih subjekata u europskim institucijama u Bruxellesu.

EUROCHAMBRES je udruženje europskih komora osnovano 1958. godine sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije. Unutar Eurochambresa okupljeno je više od 20 milijuna članica (poduzeća) u 45 europskih država putem mreže nacionalnih, regionalnih i lokalnih komora. Više od 93 posto poduzeća članica komora predstavljaju mala i srednja poduzeća, a sve članice komora zajedno upošljavaju preko 120 milijuna ljudi.

02. svibanj 2024 18:19