Hrvatska
StoryEditor

Europi su potrebne modernizacija i digitalizacija industrije kako bi bili uz bok SAD-u i Aziji

13. Listopad 2015.

Razlog zašto se industrija seli u Kinu nije jeftina radna snaga već njihova radna i socijalna fleksibilnost. Europa kao da se nalazi u luđačkoj košulji koja nas ograničava da djelujemo i radimo reforme – izjavila je Elżbieta Bieńkowska, povjerenica Europske komisije za tržište, industriju, malo i srednje poduzetništvo prilikom radnog sastanka "Obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo – izvor novih radnih mjesta" kojeg je organizirala Hrvatska obrtnička komora.

Modernizacija i digitalizacija industrije su potrebne kako bi Europa ispunila svoje potencijale. Jedino tako možemo za petnaest godina biti uz bok Sjedinjenim Američkim Državama i azijskim zemljama, dodala je povjerenica Europske komisije. Kada govori o školstvu i pripremanju studenata za tržište rada Bieńkowska ne vjeruje previše sveučilištima.

- Dok sam bila ministrica u Poljskoj rekla sam predstavnicima sveučilišta evo vam financijskih sredstava koliko želite ukoliko ste spremni surađivati s veliki tvrtkama. To je jedini način da se mladi pripreme za tržište rada – elaborirala je svoj stav Elżbieta Bieńkowska.

Dok se predstavnica EU bavila globalnim pitanjima, domaće dužnosnike uglavnom brine situacija unutar države. Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK-u, smatra da je apsolutna deindustrializacija vratila Hrvatsku na početak devedesetih, premda neke pomake vide. Prvenstveno zato što je industrijska proizvodnja u kolovozu ove godine za 2, 8 posto veća nego prošle godine u isto vrijeme, premda ga zabrinjava što je zamjetan pad u odnosu na srpanj. S njime se složio i predsjednik je Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec , te posebno upozorio na problem sa stalnim izmjenama poreznih zakona.

– Stvari se kreću nabolje. Ne postoji nitko tko može reći da teže posluje danas nego 2011. godine. Istina je da još uvijek ima premalo poduzeća. Naš cilj je 40 poduzeća na 1000 stanovnika – odgovorio je Gordan Maras ministar poduzetništva i obrta, te dodao kako je trenutni rast zdrav za razliku od onog od 2008. godine jer se baš temelji na industrijskoj proizvodnji koja toliko brine Vidovića.

27. travanj 2024 01:54