Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija dodijelila 17 milijuna kuna Primorcu i Laucu

07. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Na predstavljanju interdisciplinarnog projekta pod nazivom Multidimenzionalna omika u stratifikaciji pacijenata s lumbalnim bolnim sindromom za koji je prof.dr. Draganu Primorcu (Specijalna bolnica Sveta Katarina) i prof.dr. Gordanu Lauci (tvrtka Genos d.o.o.) Europska komisija odobrila 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava za znanstvena istraživanja.

-Spoj znanosti i gospodarstva najsnažniji je motor razvoja inovacija, rasta konkurentnosti i novih proizvoda te generiranje održivog gospodarskog rasta i razvoja. One zemlje koje jače potiču istraživanje i razvoj i bilježe više inovacija su ujedno i uspješnije zemlje. Bespovratna potpora Europske komisije projektu kojeg predvode dvojica domaćih istraživača predstavlja zaista veliki uspjeh za hrvatsku znanost, ali i za domaći privatni zdravstveni sustav, zbog čega čestitam prof. dr. Primorcu i prof. dr. Laucu, ali i svim ostalim suradnicima na projektu-kazao je  Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a.

Šef Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Paul Vandoren ovom je prilikom također čestitao nositeljima projekta i naglasio kako je ovo velika potvrda hrvatskim znanstvenicima: ‘-Hrvatska je pokazala da je iznimno konkurentna i da može biti uz bok najbojima. Dobivanjem ovog projekta hrvatski znanstvenici su pokazali da mogu biti konkurentni na svjetskom tržištu i ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj se otvaraju goleme mogućnosti.-

Ukupna vrijednost interdisciplinarnog projekta iznosi 7.2 milijuna eura (oko 50 milijuna kuna), a osim Republike Hrvatske u realizaciji ovoga projekta sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Odobreni iznos od strane Europske Komisije za realizaciju ovoga projekta je najveći iznos kojeg je iz područja Zdravlje (Health), Republika Hrvatska ikada dobila.

Na natječaje Europske Komisije za istraživačke projekte iz područja medicine u 2012. godini javila su se 1173 istraživačka konzorcija iz svih europskih država, a za financiranje je izabrano svega 10% projektata, pa je odobravanje ovog projekta potvrda da je i u Hrvatskoj moguće provoditi istraživanja konkurentna onima u najrazvijenijim državama svijeta i Europe. Lumbalni bolni sindrom ili bol u donjem dijelu leđa (engl Low back pain) predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema u svijetu, a ukupna procjena troškova koji su vezani za gubitke nastale uslijed lumbalnog bolnog sindroma (uključujući troškove izostanka s posla i smanjene produktivnosti) prelaze 100 milijardi eura godišnje. Znanstveni podaci upozoravaju da će oko 80% populacije barem jednom u životu oboljeti od ovoga sindroma.

‘-S obzirom na činjenicu da obje hrvatske institucije kojima su odobrena sredstva spadaju u mala i srednja poduzeća, ovo je veliki uspjeh hrvatskog poduzetništva, a ujedno i potvrda izvrsnosti privatnih istraživačkih institucija u Hrvatskoj. Unatoč činjenici da samo manji broj hrvatskih znanstvenika radi u privatnom sektoru, preko 2/3 svih hrvatskih FP7 projekata na području medicine dobila su privatna poduzeća. Istraživanja koja su radila mala i srednja poduzeća češće rezultiraju novim proizvodima i uslugama te tako pozitivno utječu na ekonomski napredak- istaknuo je prof.dr.sc. Gordan Lauc.

-Sama činjenica da su projekt razvili i započelih hrvatski znanstvenici iz bonice Sveta Katarina i tvrtke Genos i u tim okupili znanstvenike iz 7 drugih država uključujući i SAD pokazuje da imamo znanja i sposobnosti kreirati najnovije iskorake u području medicinskih znanosti. Lumbalni bolni sindrom ili bol u donjem dijelu leđa predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema u svijetu, a ukupna procjena troškova koji su vezani za gubitke nastale uslijed lumbalnog bolnog sindroma (uključujući troškove izostanka s posla i smanjene produktivnosti) prelaze 100 milijardi eura godišnje. Znanstveni podaci upozoravaju da će oko 80% populacije barem jednom u životu oboljeti od ovoga sindroma i svi rezultati koji dobijemo u otkrivanju molekularne osnove nastanka ove bolesti bit će dragocijeni i u kreiranju novih dijagnostičkih i terapeutskih postupka, a koliki će sve to imati učinak na prevenciju nastanka bolesti ili pak na učinkovito liječenje zasnovano na specifičnostima genoma svakog pojedinca i time istodobno i na goleme uštede u sustavu zdravstva, nepotrebno je isticati-kazao je  Dragan Primorac.

18. travanj 2024 04:12