Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija mogla bi Hrvatskoj odrediti korektivne mjere

26. Veljača 2016.

Hrvatska bi mogla postati prva članica EU za koju bi Europska komisija mogla odrediti korektivne mjere u sklopu mehanizma prekomjernih makroekonomskih ravnoteža, jer je od šest područja preporuka napravila napredak samo u jednom, izjavio je u petak potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem, Dombrovskis je kazao da su Hrvatskoj lani utvrđene makroekonomske neravnoteže te je EK preporučila reforme u šest područja, od tržišta rada, mirovinskog sustava, fiskalne potrošnje i dr.

Kasnije tijekom dana očekuje se da će Europska komisija objaviti izvješće o ekonomskim i socijalnim izazovima u članicama EU, uključujući dubinske analize makroekonomskih neravnoteža za 18 država, među kojima i za Hrvatsku.

- Značajan je napredak učinjen samo na području rješavanja problema insolventnosti poduzeća, istaknuo je Dombrovskis, dodavši kako će odluku EK donijeti za nekoliko tjedana.

Premijer Orešković je konferenciju za novinare nakon sastanka s Dombrovskisom otvorio riječima da je situacija vrlo ozbiljna te da je Hrvatska izgubila protekle četiri godine da provede nužne reforme. Stoga će se Vlada, istaknuo je, fokusirati upravo na ta područja, a kako bi dostigla već najavljivanje ciljeve smanjenja proračunskog deficita i zaustavljanja rasta javnog duga.

26. travanj 2024 18:48