Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija mora odobriti sve buduće mjere hrvatske vlade

20. Ožujak 2014.

Ne samo da kao nova članica EU nećemo osjetiti sve financijske blagodati koje su iskusile zemlje u prethodnim valovima proširenja nego smo u startu i kažnjeni. Ušli smo u dvije ‘kažnjeničke‘ procedure - prekomjernog deficita i makroekonomskih neravnoteža. Unatoč tome što je vlast to znala cijelu godinu prije ništa od mjera nismo znali složiti sami.

Što nas čeka na tom putu dobro zna HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, ujedno i odlična poznavateljica javnih financija: u Ministarstvu, u kojem je bila i državna tajnica, ukupno je provela 14 godina. No uz neosporno znanje u istupe se pomalo već utkala i stranačka retorika.

• Ušli smo i u proceduru makroekonomskih neravnoteža, uskoro trebamo dobiti konkretne preporuke. Koji nas koraci očekuju?

- Prvi je korak Izvješće o mehanizmu upozoravanja, koje je Europska komisija objavila sredinom studenoga 2013., zajedno s Godišnjim izvješćem o rastu, neposredno uoči formalnog početka procesa Europskog semestra. Treće izvješće, objavljeno potkraj 2013., ukazalo je na potrebu dubinske analize prisutnih neravnoteža i što je potrebno poduzeti za njihovo uklanjanje. Rezultati dubinske analize, objavljene 5. ožujka, pokazali su loše poslovno okruženje, nefleksibilno tržište rada, kontinuirani pad, smanjenje izvoza, nedostatak investicija, brzorastući dug, nekontrolirani deficit. Komisija ističe da Hrvatskoj trebaju konkretne aktivnosti za rješavanje neravnoteža te političko vodstvo i volja da se neravnoteže riješe. Treći je korak objava posebnih preporuka za države članice u sklopu Europskog semestra. U preporuci se navode vrste uočenih neravnoteža i njihovi učinci te utvrđeni skup aktivnosti koje država članica treba primijeniti. Vlada će unutar roka utvrđenog preporukom Vijeća morati donijeti plan korektivnih mjera, što je četvrti korak u postupku makroekonomskih neravnoteža. Plan uključuje konkretne mjere fiskalne politike, politike plaća, tržišta rada, tržišta robe i usluga, financijskog sektora i provedbeni plan, što znači utvrđene rokove i odgovornost za provedbu aktivnosti.

• Koji su stvarni dometi tih preporuka? Koliko su sadržaj i tajming ipak prepušteni nama na odluku?

- Ništa nije prepušteno slučaju, Komisija i Vijeće ocjenjuju napredak koji ostvaruje država članica u provedbi plana korektivnih mjera. Sastavljaju se redovita izvješća o napretku i rezultatima praćenja Komisije. Na temelju izvješća Komisije, Vijeće ocjenjuje je li država članica poduzela preporučene korektivne mjere unutar dogovorenih rokova provedbe. Ako se mjere ne provode, predlažu se novi rokovi, ali uz aktiviranje sankcija. Konkretno, na temelju izvješća Komisije Vijeće će ocijeniti plan korektivnih mjera u roku od dva mjeseca od njegova podnošenja. Ako Vijeće plan smatra nezadovoljavajućim, donosi preporuku Vladi da revidira i dostavi novi plan. Ako revidirani plan Vijeće i dalje smatra nezadovoljavajućim, državi članici eurozone može se izreći kazna u iznosu od 0,1 posto BDP-a. Budući da nismo u eurozoni, kazne mogu ići u smjeru blokiranja sredstava iz europskih fondova.

• S obzirom na to da smo u obje procedure, znači li to da smo gori od drugih ili je to poput spojenih posuda?

- Države koje su u proceduri prekomjernog deficita često nisu i u proceduri makroekonomskih neravnoteža i obrnuto. Kod nas je predugo prisutan gospodarski pad, pad izvoza, nedostatak investicija, rast nezaposlenosti. Vidljivo je da nema jasne strategije i plana kako rješavati te izazove. Tako smo se uz činjenicu da Vlada ne vodi dobro fiskalnu politiku i nema pod kontrolom javne rashode, što nas je dovelo u proceduru prekomjernog deficita, zbog strukturnih problema u gospodarstvu našli i u proceduri makroekonomskih neravnoteža.

24. travanj 2024 09:53