Hrvatska
StoryEditor

Europska rukometna bronca vratila osmijeh na lica hrvatskih građana

01. Veljača 2016.

Sumorna društveno-politička situacija na trenutak je otišla u drugi plan. Osjećaj sreće i zadovoljstva hrvatskim građanima podarili su rukometaši na Europskom prvenstvu u Poljskoj koje je okončano u nedjelju

Nevjerojatni hrvatski rukometaši u koje nitko nije vjerovao kada su odlazili na Europsko prvenstvo u Poljsku, osvojili su brončanu medalju i s Poljskom odigrali povijesnu utakmicu. Pobijedivši Norvešku u borbi za treće mjesto, koja nam je otvorila put u poluzavršnicu nadigravši Francuze, uzeli su potpuno zasluženo medalju i nastavili bogatu rukometnu priču. Junak utakmice isto kao i one legendarne, ‘svemirske‘ s Poljskom, bio je Ivan Stevanović, čudesni Riječanin, vratar PPD Zagreba. Po prvi puta u reprezentaciji s 33 godine konačno je pokazao da i Hrvatska nakon dugo vremena ima vratara koji može odlučno braniti poput francuskog Thierryja Omeyera i danskog Kaspera Hvidta (više nije u reprezentaciji). Igrao je sigurno, borbeno i neustrašivo, stalno podižući moral svojim obranama i, ako je to moguće reći, možda je najzaslužniji za hrvatski uspjeh. Trećim mjestom rukometaši su s pomlađenom momčadi izravno otišli na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine, a Manuel Štrlek je kao najbolje lijevo krilo ušao u momčad prvenstva. Prvenstvo je osvojila Njemačka s najmlađim sastavom na natjecanju, dok je Španjolska druga.

 

Kreditni rejting Hrvatske po agenciji Fitch Ratings za zaduživanje u stranoj valuti ostaje na BB, a za zaduživanje u kunama na BB+ s negativnim izgledima. Istaknuli su da je bruto hrvatski dug dosegao 89 posto BDP-a, da iduće godine očekuju povećanje na 92,4 posto te da je čak 110 posto BDP-a dosegnuo bruto vanjski javni dug. Posumnjali su da bi nova vlada mogla ostvariti svoje ciljeve zbog koalicije koja im se ne čini čvrstom te političkog neiskustva, kazali su, novog predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića. Optimističnim ocjenjuju najavljeno smanjenje deficita s 5 posto u 2015. godini za 1,5 posto ove godine. Orešković odgovara da je prijašnja vlada imala četiri godine i političko iskustvo te da joj je ipak pao rejting dva puta. Po njemu su najbitniji rezultati, jer ako će se oni vidjeti to će utjecati na rejting. Zdravko Marić, ministar financija, ustvrdio je da je proračun prva provjera po kojoj će agencije odlučivati o rejtingu te da je cilj vlade u iduće dvije godine dovesti proračunski manjak na tri posto. Ministar Marić će vjerojatno sutra prikazati članovima vlade ovogodišnji proračun kojim se pripremaju uštede u iduće dvije godine od 4,5 milijardi kuna.  

U burnom tjednu kada je ministar branitelja Mijo Crnoja dao ostavku, kada je oko 10.000 branitelja i podupiratelja televizije Z1 prosvjedovalo zbog njena gašenja na tri dana te se u SDP-u krenulo vrlo oštro u izborima za predsjednika stranke, predsjednik Vlade Orešković, ministar Marić i Boris Vujčić, predsjednik Hrvatske narodne banke su razgovarali s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. Vujčić je kazao da su se zasad razmijenila mišljenja o gospodarskom stanju, monetarnoj i fiskalnoj politici te je najavljen proračun. Novi sastanak održat će se sredinom veljače kada će predstavnici MMF-a ovdje boraviti cijeli tjedan.

Nema slučajeva zika virusa u Hrvatskoj iako se ističe da će se s obzirom na to što ju prenose komarci dolaskom toplijeg vremena porasti opasnost od njega. Virus se prenosi i pri nezaštićenom spolnom odnosu, a najugroženija su nerođena djeca u slučaju da je majka zaražena virusom. Zaražena djeca se rađaju s izrazito malom glavama, nerazvijenim mozgom te je bilo i smrtnih slučajeva. Brazil je proglasio da gubi bitku se epidemijom koja je buknula upravo u Južnoj Americi, proširivši se otud na Sjevernu Ameriku. Procjenjuje se da je zaraženo od nekoliko stotina tisuća do 1,5 milijuna Brazilaca. Pojedini slučajevi su zabilježeni u 23 zemlje Sjeverne i Južne Amerike te četiri europske. Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će u ‘obje‘ Amerike biti tri do četiri milijuna oboljelih do kraja godine.     

28. travanj 2024 01:26