Hrvatska
StoryEditor

Europska unija sprema ‘mini giljotinu‘ Švicarskoj zbog Hrvatske

10. Veljača 2014.

Europska unija sprema odgovor Švicarskoj ako ta zemlja odbije implementirati sporazum kojim se prava slobodnog kretanja radnika između Europske unije i Švicarske proširuje na Hrvatsku

Naime, nakon nedjeljnog referenduma na kojem je 50,3 posto švicarskih građana glasalo za ponovno uvođenje kvota useljenicima iz Europske unije, švicarska vlada morat će to ugraditi u svoj ustav, što će značiti izravno kršenje niza sporazuma između EU i Švicarske. Jedan od njih je i ugovor o slobodi kretanja radnika koji se odnosi na članice EU i koji se proširuje sa svakom novom članicom EU. Slijedom toga, takvo proširenje trebalo se uvesti  i za Hrvatsku s obzirom da je postala punopravna članica 1. srpnja prošle godine.  Prema izvorima u EU, ako Švicarska odustane od dogovorenog širenja postojećeg sporazuma o slobodnom kretanju ljudi na Hrvatsku, koji je na snagu trebao stupiti do 1. srpnja ove godine, Unija će automatizmom provesti ‘mini giljotinu‘, odnosno suspendirati sporazume sa Švicarskom koji se tiču slobodnog kretanja  u okviru znanstvenih programa poput Erazma i Horizont 2020. To, zasad, ne znači i potpuno raskidanje ugovora između EU i Švicarske, premda nije sasvim jasno zasad, kako EU misli tolerirati faktičko kršenje dogovora i dijeljenje EU u dvije razine.

Konkretnije podatke ne može se još uvijek dobiti jer su u EU sasvim očito frapirani referendumom i čekaju službeno očitovanje švicarske vlade. Iz Europske komisije izrazili su žaljenje rezultatima referenduma, ali i istaknuli da se demokratski proces u Švicarskoj mora poštivati. Ipak, nakon što dobiju pojašnjenja iz Švicarske, u EU će početi razmatrati sve sporazume koji će tom odlukom biti pogođeni i vjerojatno ih raskidati. Švicarska vlada raspravljat će o rezultatima i posljedicama referenduma u srijedu, nakon čega u EU očekuju znati više. Ono što je jasno, jest da neuspjeh širenja sporazuma na Hrvatsku znači automatsku suspenziju određenih ugovora EU sa Švicarskom. Ako bi pak, Švicarska u definitivno odlučila isključiti Hrvatsku iz sporazuma o slobodnom kretanju koji ima s EU, mjere protiv Švicarske bile bi dalekosežnije i povukle za sobom raskidanje cjelokupnog ugovora EU sa Švicarskom. 

06. svibanj 2024 00:32