Hrvatska
StoryEditor

Europske sveučilišne igre popunile turističke kapacitete u Zagrebu i Rijeci

13. Srpanj 2016.

Europske sveučilišne igre (ESI) u idućih će 15 dana u Zagreb i Rijeku, uz sportaše-studente iz 40-ak zemalja, dovesti i više tisuća turista, većinom njihovih prijatelja i članova obitelji, čime će se dodatno popuniti smještajni kapaciteti u oba grada, doznaje se iz turističkih zajednica.

Na ESI-ju će od 13. do 25. srpnja sudjelovati u 21 sportu oko 5.000 natjecatelja, uz koje je bar još nekoliko stotina osoba vezanih uz sama natjecanja (treneri, suci i drugi), kao i oko 2.000 volontera iz Hrvatske i Europe, po čemu su te igre najveći sportski događaj u Hrvatskoj. Za njihovo svečano otvaranje u Zagrebu u srijedu navečer, kako se doznaje, ulaznica više nema.

Ističući da su sudionici tih Igara zapravo i turisti, od kojih neki po prvi put u Hrvatskoj i Zagrebu, iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) vjeruju kako će i oni pridonijeti turističkoj potrošnji, kupujući suvenire i sl. te se zabavljati u gradu.

- Rijeka je prema ljestvici Europskog udruženja turističkih gradova među 120 gradova rekorder po porastu broja noćenja u zadnjih pet godina, a samo u zadnje dvije godine, 2014. i 2015. taj je porast iznosio oko 50 posto.

"Sportska događanja najbitniji su ambasadori svake države i gradova u kojima se održavaju, a Sveučilišne igre imaju i dodatnu važnost, jer su usko vezane uz mladu populaciju u koju treba ulagati, jer su današnji studenti-natjecatelji i potencijalni turisti, od kojih se očekuje ponovni dolazak. U tom smislu Zagreb uz ostalo gradi i razvija ponudu i za mlade", kažu iz TZGZ-a, poručujući i da su efekti sinergije turizma i sporta nemjerljivi i dugotrajni.

Da su navijači i druga publika zainteresirani za natjecanja na ESI-ju, kao i za svečanost otvaranja u srijedu navečer u Zagrebu, potvrđuju i iz nekoliko zagrebačkih hotela i hostela te zagrebačke Zajednice obiteljskog smještaja koji bilježe povećane najave i dolaske pojedinaca i grupa povodom toga.

Dobar odaziv turista u Hrvatsku povodom tih Igara očekuju i u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ), iz kojeg se doznaje i da je prema podacima iz sustava eVisitor na dan 12. srpnja u Zagreb došlo nešto više od 2.600 turista te da je ostvareno malo više od 6.400 noćenja.

Samo tijekom zadnjeg vikenda, od 9. do 10. srpnja, u Zagrebu je boravilo više od 7.100 turista, koji su ostvarili blizu 14.000 noćenja, dok je od 1. srpnja do danas u Zagrebu ukupno bilo 43,4 tisuće turista i gotovo 78 tisuća noćenja.

Rijeka popunjena do kraja rujna

"Što zbog ESI-ja i dolaska turista motiviranih tim Igrama, što zbog ljeta, Rijeka je za cijeli srpanj, kolovoz, pa i rujan, praktički popunila gotovo sve smještajne kapacitete", ističe direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, procjenjujući da će samo zbog ESI-ja u Rijeku u srpnju zasigurno doći nekoliko tisuća turista više nego da Igara nema.

I on naglašava kako su Igre neprocjenjiv prilog turističkoj potrošnji i još više promociji Rijeke, Kvarnera i cijele Hrvatske, pogotovo što mladi sportaši koriste društvene mreže na kojima će objavljivati svoje dojmove, fotografije i druge priloge iz odredišta gdje se natječu. Škarpa iznosi i podatak da je u Rijeci u prvih šest mjeseci ove godine bilo 16 posto više noćenja nego u isto vrijeme prošle godine, kao i da dvoznamenkasti rast noćenja očekuju i do kraja ove godine.

"Rijeka je prema ljestvici Europskog udruženja turističkih gradova među 120 gradova rekorder po porastu broja noćenja u zadnjih pet godina, a samo u zadnje dvije godine, 2014. i 2015. taj je porast iznosio oko 50 posto", ističe Škarpa poručujući da bi u Rijeci turista bilo i više kada bi imali više smještajnih kapaciteta, zbog čega dosta turista odlazi noćiti u Opatiju, a tako će biti i tijekom ESI-ja.

19. travanj 2024 20:08