Hrvatska
StoryEditor

Europski investicijski plan je prilika za sve

19. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Europskom komisijom organizirala je međunarodnu konferenciju Investicijski plan za Europu – prilika za Hrvatsku.

Tom prilikom predsjednik HGK-a Luka Burilović istaknuo je da se posljedice kreditnog sloma iz 2008. godine još uvijek osjećaju.

- Gospodarski oporavak zahtijeva preuzimanje rizika i privlačenje investicije. Strateške investicije su jako važne u tom trenutku, te će pomoći i da se oporave mali i srednji poduzetnici koji su generator oporavka – rekao je Burilović.

Istaknuo je da je Hrvatska na izlasku iz recesije, ali da je to sve jako sporo.

- Zadaća države je stvoriti prijatno okruženje za investitore što sada nije situacija. Moramo promijeniti naše tržište koje se bavi robom u industriju koja proizvodi stvari s dodanom vrijednosti. Sada trebamo ispružiti ruke i primiti novac koji nam je na raspolaganju – zaključio je Burilović.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić istaknuo je da je pred Europom i Hrvatskom sada velika prilika za pokretanje investicija.

- Europa sad pokreće ulaganja i to ne bilo kakva nego u definirane grane koje su označene kao propulzivne. To su od jačanja energetike, broadband Interneta pa do ulaganja u obrazovanje. Od Europske komisije smo dobili naputak da se više uključe privatni projekti pa mi pozivamo sve zainteresirane da se još uvijek jave nama, a uskoro će HBOR postati ključna točka – rekao je Grčić.

Pohvalio se da je među četiri prva projekta ušao i jedan hrvatski za obnovu dubrovačke zračne luke, a nada se da će ih biti još.

- Zaustavili smo pad investicija, a nadamo se da će ove investicije i povećanje privatnih dovesti do preokreta trenda. Tu su i javne investicije koje su se pokrenule i nadamo se da će doći do povećanja investicija – dodao je Grčić.

Istaknuo je da će s povjerenicom Vesnom Bulc koja je u posjeti Hrvatskoj razgovarati oko situacije s Pelješkim mostom, te se nada da će taj projekt krenuti s prvim natječajima u jesen ove godine.

25. travanj 2024 17:16