Hrvatska
StoryEditor

Evo kako bi Martina Dalić smanjila politička imenovanja u javnoj upravi

04. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Bivša HDZ-ova, sada nezavisna saborska zastupnica Martina Dalić ponudila je zakonska rješenja za smanjenje broja državnih dužnosnika i hijerarhijskih razina u državnoj i javnoj upravi koja se popunjavaju političkim imenovanjima.

Pomoćnici ministara u 20 ministarstava, glavni ravnatelj policije, ravnatelji porezne i carinske uprave, ravnatelji državnih upravnih organizacija, zamjenik glavnog tajnika Vlade, svi bi oni ostali bez dužnosničkog statusa. Isto bi se dogodilo i pomoćnicima ravnatelja zavoda za zapošljavanje, za mirovinsko i za zdravstveno osiguranje, ravnatelju središnjeg registra osiguranika te ravnatelju i zamjeniku ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. 

Politički bi se u ministarstva imenovali samo ministar i zamjenik ministra. Dužnosnička radna mjesta pretvorila bi se u službenička i popunjavala javnim natječajem. Takva rješenja Dalić nudi kroz izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a predlaže da na snagu stupe već s početkom 2015. Ističe da se time otvara mogućnost ušteda u državnoj blagajni, no ne navodi o kojim se uštedama radi. 

Dalić također smatra da bi se mandat državnih službenika koje imenuje Vlada, trebao produljiti sa četiri na pet godina. Radi se, primjerice, o glavnim tajnicima ministarstva i državnih ureda, glavnom državnom rizničaru, ravnateljima porezne i carinske uprave itd. Produljenjem mandata, tumači zastupnica, želi se osigurati kontinuitet i stabilnost državne službe i očuvati ‘institucionalna memorija‘ kod političkih promjena.

26. travanj 2024 04:52