Hrvatska
StoryEditor

Evo kako će poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu doći do stručnog zaposlenika

30. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) potpisali su u četvrtak sporazum o suradnji o osposobljavanju na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja. Sporazum, koji za cilj ima osiguranje potrebne radne snage za turističko-ugostiteljsku djelatnost, su potpisali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i v.d. ravnatelja HZZ-a Ante Lončar.

Sporazum utvrđuje međusobna prava i obveze te protokol aktivnosti u vezi provedbe mjere Osposobljavanja na radnom mjestu - Poznati poslodavac za zanimanja sobarica, poslužitelj jela i pića, priprematelji jednostavnih jela i slastica i priprematelj bureka i pizza. Kako bi se povećalo zapošljavanje te osigurala potrebna radna snaga, prvenstveno za sezonsko zapošljavanje, definiran je model osposobljavanja na radnom mjestu - obrazovanje za poznatog poslodavca.

Osposobljavanje će se provoditi po stručnim programima HOK-a te je naglasak na praktičnim vještinama i temeljnim znanjima s obzirom na to da se praktični dio obrazovanja obavlja kod odabranih poslodavaca obrtnika, dok je teorijski dio u nadležnosti HOK-a.

Programi su u kraćem trajanju (6 tjedana) i uključuju osobe koje su stekle kvalifikaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru, ali su bez radnog iskustva ili imaju nedostatno radno iskustvo, kao i osobe koje su radile ili žele raditi na navedenim poslovima, ali nemaju formalnu kvalifikaciju. Po završetku programa osobe polažu ispit o stručnoj osposobljenosti u HOK-u.

- Ova suradnja predstavlja prvi korak prema našem cilju – smanjenju nezaposlenosti. Cilj nam je nezaposlenima omogućiti prekvalifikaciju za nova zanimanja te tako smanjiti uvoz radne snage. Iskoristit ćemo naše resurse kako bismo omogućili polaznicima da lakše konkuriraju za radna mjesta. Nadam se da ćemo uskoro pripremiti programe osposobljavanja i za druga zanimanja, istaknuo je Ranogajec.

Lončar je kazao kako je suradnja s HOK-om za njih važna jer komora okuplja veliki broj članova.

Iako je riječ o pretežito malim poslodavcima, oni zapošljavaju puno radnika i zato imaju vrlo važnu ulogu u gospodarstvu. Ovaj sporazum predstavlja mehanizam u borbi protiv nezaposlenosti, rekao je Lončar.

U ovoj prvoj fazi suradnje za četiri zanimanja uključeno je stotinjak obrtnika ugostitelja, mjerama osposobljavanja biti će obuhvaćeno 1.100 nezaposlenih, a prve edukacije počinju 5. srpnja.

20. travanj 2024 07:56