Hrvatska
StoryEditor

Evo po čemu je Karlovačka županija prva u Hrvatskoj

15. Ožujak 2016.

Nakon 2014. koja je ocijenjena godinom stagnacije, za 2015. može se reći da je bila godina blagog oporavka gospodarstva Karlovačke županije.

Izvoz je povećan za sedam posto, taj trend raste od 2009. godine, a s indeksom 142,2 pokrivenosti uvoza izvozom Karlovačka županija prva je u Hrvatskoj i daleko iznad državnog prosjeka, kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac na sjednici Gospodarskog vijeća kojem je nazočio i potpredsjednik HGK Josip Zaher.

Iako je nezaposlenost smanjena za 14 posto i pada već nekoliko godina u Karlovačkoj županiji, taj pad proteklih godina, kaže Kuzman, bio je rezultat kombinacije malo boljeg stanja u gospodarstvu, ali i iseljavanja i veliki gubitak radno aktivne populacije. Međutim, prekretnica je u tome što je tijekom prošle godina zabilježen i porast zaposlenosti i to u industriji za 560 zaposlenih, a zbog lošeg stanja u malom poduzetništvu, taj je broj u konačnici sveden na rast zaposlenosti za 370, odnosno za 1,6 posto.

Komentirajući državni proračun, Zaher je kazao da s planiranih 2,7 posto deficita i rastom BDP-a od 2 posto on, sve da se i ostvari, neće biti dugoročno dostatan za razvoj. Ni ovakav njegov plan neće se moći provesti samo fiskalnom politikom bez promjene niza zakona.

Željko Mažuran, vlasnik „Kordun Marketinga“ izrazio je negativno mišljenje o proračunu ne dogode li se radikalni rezovi u sljedećih šest mjeseci. Godinama se, kaže Mažuran, favoriziralo uslužni sektor nauštrb proizvodnje, i ne dogode li se drastične promjene u korist proizvodnje, za dvije godine za Hrvatsku će biti neizbježan grčki scenarij. Na pitanje slaže li se i on s Moody‘sovim srozavanjem valutne vrijednosti kreditnog rejtinga HBOR-a na razinu „smeća“ kakvu ima državni kreditni rejting, Zaher je kazao da se zbog takvog rejtinga i država, a tako i poduzetnici zadužuju skupim kapitalom kojih im smanjuje konkurentnost. Ipak, Zaher i dalje HBOR vidi kao bitnog čimbenika u financiranju poduzetništva, pri čemu ne isključuje ni mogućnost dokapitalizacije HBOR-a od strane države.

30. travanj 2024 11:01