Hrvatska
StoryEditor

Evo što su Hrvati kupili u inozemstvu ali i stranci u Hrvatskoj

18. Kolovoz 2015.

Drugu godinu zaredom primjećuje se oživljavanje tržišta akvizicija u kojem rolu imaju hrvatski igrači, bilo da se prodaju strancima ili da sami kupuju u inozemstvu. Lani je ostvareno 39 transakcija, čija je ukupna vrijednost iznosila milijardu dolara, a trend se nastavlja i u ovoj godini. Većinom riječ je o strateškim ulaganjima usmjerenim na daljnji rast investitora

Tržište akvizicija i spajanja naočigled se uzburkalo nakon višegodišnje recesijske letargije. I u jeku recesije bilo je takvih transakcija (kod nas je primarno riječ o klasičnim akvizicijama), što prinudnih dokapitalizacija, što dobrovoljnih prodaja i kupnji, ali pozitivan trend počeo se primjećivati u zadnje dvije godine da bi se u posljednje vrijeme promet osjetnije pojačao. I to u oba smjera. Više je stranih investitora koji se odlučuju na akviziciju hrvatske tvrtke, a i više se domaćih kompanija akvizicijama širi izvan granica domaćeg tržišta.

U Hrvatskoj je u prošloj godini od ukupnog broja akvizicija njih 56 posto bilo isključivo domaćih, 26 posto ulaznih, a 18 posto izlaznih 

O tome da stranci preuzimaju hrvatske tvrtke, a Hrvati kupuju izvan zemlje pisali smo u novom broju Lidera, a ovdje vam donosimo akvizicije hrvatskih tvrtki u inozemstvu ali i važnije akvizicije stranaca u Hrvatskoj.

Akvizicije hrvatskih tvrtki u inozemstvu

Orbico kupio poljsku Navo i Zywiec grupu

Orbico se akvizicijama u Poljskoj nastavio širiti po Srednjoj Europi. Prošle je godine vodeći regionalni distributer u vlasništvu Branka Roglića postao većinski vlasnik poljske tvrtke Navo Polska Grupa Dystrybucyjna (PGD), a ove godine Orbico grupa sklopila je najveći posao u svojoj povijesti s poljskom Zywiec grupom, najvećim poljskim proizvođačem piva. Orbico grupe ove godine očekuje prihod od 1,3 milijarde eura.

Podravka preuzela slovensko Žito

Nakon Agrokora i Atlantic grupe i treća hrvatska velika prehrambena kompanija napravila je akviziciju u Sloveniji. Podravka je s konzorcijem prodavatelja sklopila ugovor o kupnji 51,55 posto dionica ljubljanskog Žita po cijeni od 180,1 euro po dionici odnosno za 33,03 milijuna eura.

Atlantic grupa kupila srpski Foodland

Atlantic grupa Emila Tedeschija preuzela je srpski Foodland, prehrambenu tvrtku s brendom Bakina tajna. Ova je akvizicija pojačanje brendiranog asortimana Atlantic grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja jer je Foodlandov asortiman prisutan u 20-ak zemalja, a trećina proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije

Agrokor preuzeo Mercator

Prošle je godine Agrokor postao većinski vlasnik slovenskoga maloprodajnog lanca Mercator i zaključio najveću akviziciju u regiji. Transakcija je ukupno vrijedna 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora. Zajedno će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64 tisuće ljudi te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Prva sportska kladionica preuzela rumunjske kladionice

Jedna od najjačih hrvatskih kladionica Prva sportska kladionica, koja je u vlasništvu Hatricka, proširila se i na rumunjsko tržište, koje se pokazalo plodnim tlom za takvu vrstu igara, preuzevši tamošnje tvrtke Grat Dame, OK Albastru i Serious Bet SA.

Alufexpack novi preuzeo francuski Eliopack Sarl

Tvrtka Alufexpack novi, u vlasništvu austrijskog AFP Groupa, koja proizvodi ambalažu za konditorsku, mliječnu, prehrambenu, duhansku, farmaceutsku i druge industrije, od srpnja ove godine postala je vlasnik francuske tvrtke Eliopack Sarl koja se bavi laminiranjem, preradom i pakiranjem proizvoda.

Bomark ambalaža kupila Linpack Packaging

Preuzimanjem stopostotnog udjela slovenske tvrtke Linpac Packaging, u sastavu britanske korporacije Linpac Packaging Limited, Bomark ambalaža iz Varaždina postala je ekskluzivni distributer tvrtke Linpac na području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Linpac je prošle godine na području regije ostvario prihod od 12 milijuna eura.

IN2 preuzeo srpsku Actaviju

IN2 grupa preuzela je 2014. softversku kompaniju Actaviju u Srbiji, specijaliziranu za rješenja Microsoft Dynamics, te tako proširila svoje poslovanje u toj zemlji u korporativnom sektoru. To je bila prva akvizicija IN2 izvan Hrvatske kojom je ojačao poziciju na srbijanskom tržištu na kojem je sedam godina prisutan s vlastitom tvrtkom.

Važnije akvizicije stranaca u Hrvatskoj

Dechra preuzela Generu

Marijan Hanžeković prodao je većinski udio u farmaceutskoj tvrtki Genera britanskoj kompaniji Dechra Pharmaceuticals. Dechra za 63,3 posto dionica Genere nudi 51,4 milijuna eura, a zaključenje transakcije očekuje se u studenom 2015. Genera je proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda s velikim tržišnim udjelom na lokalnom i tržištima susjednih zemalja.

British Tobacco kupio TDR

Tvornica duhana Rovinj prodana je kompaniji British American Tobacco (BAT) za 505 milijuna eura. Nakon što ga je TDR svojedobno praktički otjerao iz Hrvatske BAT se vratio i preuzeo hrvatskog duhanskog lidera sa snažnim pozicijama u regiji i tvornicom u Iranu. BAT se obvezuje da će zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

John R. Alm preuzeo Finvest i Hotele Njivice

Američki investitor John R. Alm, bivši izvršni direktor Coca-Cola Enterprisea, od čabarskog poduzetnika Marijana Filipovića kupio je većinski udjel u kompanijama Finvest Corp. i Hoteli Njivice, koje su završile na rubu stečaja. Ukupna investicija procjenjuje se na 30 milijuna eura.

Njemački Wolf kupio Pro-klimu

Wolf, vodeći specijalist za grijanje i klimatizaciju, član grupe Centrotec Sustainable AG, preuzeo je Pro-klimu,hrvatskog proizvođača opreme za klimatizaciju i ventilaciju. Ova samoborska tvrtka vodeća je na hrvatskom tržištu s 55-postotnim izvozom u susjedne zemlje jugoistočne Europe, Rusiju, Njemačku i Austriju, a lani je imala prihod od oko 13 milijuna eura. Ovo preuzimanje otvara Centrotecu pristup na tržište na kojemu je do akvizicije bio minimalno prisutan.

J-Trading kupio Kali tunu

Japanska kompanija za trgovinu ribom J-Trading i investicijska tvrtka Integral Corp. kupili su od kalifornijske tvrtke za uzgoj tuna Umami Sustainable Seafood hrvatsku Kali tunu za 10,2 milijuna dolara. Kali tuna najveći je kultivator tuna u Jadranskome moru.

Sergej Gljadelkin – IGH i Hidroelektra

Tajnoviti ruski investitor postao je vlasnik dviju velikih hrvatskih građevinskih tvrtki. Gljadelkin je najprije dokapitalizirao posrnuli IGH u iznosu od 58 milijuna kuna, čime je stekao 51,3 posto udjela u tvrtki, a zatim je dokapitalizirao Hidroelektru niskogradnju s 30 milijuna kuna i tako stekao oko 76 posto vlasničkog udjela.

Real Networks kupio dio Pet minuta

Američka tehnološka tvrtka Real Networks kupila je, nakon nekoliko godina suradnje, dio hrvatske IT tvrtke Pet minuta i zaposlenike koji će činiti temelj novoga razvojnog centra te američke tehnološke tvrtke u Zagrebu. Procjenjuje se da je Real Networks preuzeo od 20 do 40 posto tvrtke.

China Dynamics Holding kupio udio u Rimac automobilima

U petoj godini postojanja Rimac automobili, proizvođač superbrzih električnih automobila, lani su dobili tri nova investitora prikupivši ukupno 10 milijuna eura. Prvi investitor bio je Frank Kanayet Yepes (6 posto udjela), zatim Tek Cheung Yam (2 posto) te posljednji i najveći China Dynamics (10 posto udjela). Vrijednost tvrtke procijenjena je na 70 milijuna eura.

23. travanj 2024 15:33