Hrvatska
StoryEditor

Evo zašto su poljoprivredne udruge osnovale stožer za obranu sela

22. Travanj 2016.

Udruge se žele aktivno uključiti u rješavanje svih gorućih problema u poljoprivredi te su od ministra poljoprivrede Davora Romića zatražile da ih primi u roku od 14 dana.

Udruga poljoprivrednih proizvođača "Baranjska brazda" i Zajednica udruga poljoprivrednih proizvođača Hrvatske osnovale su u petak u Osijeku stožer za obranu sela i ruralni razvoj jer smatraju da i ova Vlada, nakon tri mjeseca mandata, "ne čini ništa za poljoprivredu i ponaša se poput uzdrmanog boksača".

Udruge se žele aktivno uključiti u rješavanje svih gorućih problema u poljoprivredi te su od ministra poljoprivrede Davora Romića zatražile da ih primi u roku od 14 dana.

Predsjednik "Baranjske brazde" Petar Pranjić izjavio je novinarima kako od Vlade i Ministarstva poljoprivrede traže da se zaustavi raspodjela državnoga poljoprivrednog zemljišta dok se ne donese strategija i planovi ruralnog razvoja, u čiju se izradu i one žele uključiti. Tvrdi kako glavninu novca iz EU fondova i velike površine zemljišta dobivaju veliki poljoprivredni sustavi na štetu malih proizvođača.

Predsjednik udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić rekao je kako ministar, kao i njegovi prethodnici, želi provoditi mjere ruralnog razvoja tako da više od polovine novca dobiju veliki proizvođači, što za male poljoprivrednike nije prihvatljivo.

- Ministar Romić obilazi županije, ali se ne sastaje s poljoprivrednicima. Pozivamo ga da uključi poljoprivrednike u svoja povjerenstva, da razgovara s poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, Hrvatskom poljoprivrednom komorom i udrugama kako bi čuo njihovo mišljenje, istaknuo je Mlinarić.

Predsjednik Udruge proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec rekao je kako ministar Romić najavljuje da će strategija razvoja poljoprivrede biti gotova do kraja godine. Pritom je istaknuo kako je sadašnja vlast, s HDZ-om na čelu prije izbora, dok je bila u oporbi, tvrdila kako ima gotove strategije i rješenja za poljoprivredu pa se sada pokazuje kao nevjerodostojna.

- Bez strategije nije trebao biti donesen nijedan zakon koji regulira odnose u poljoprivredi jer su zakoni koji su doneseni u mandatima prethodnih ministarstava bili pod utjecajem lobija privilegiranih monopolista i krupnog kapitala upravo zato što nije bilo strategije, ustvrdio je Kunovec.

18. travanj 2024 20:55