Hrvatska
StoryEditor

Fabek Barišiću dao 500 tisuća kuna i 10 tisuća eura

03. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Suđenje HDZ-u, njegovu bivšem čelniku i premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju Fimi media nakon dva mjeseca nastavljeno je svjedočenjem Antona Fabeka. Fabek je od 2006. do srpnja 2009. bio direktor u Gredelju.

Na današnjem ročištu posvjedočio je da je Mladen Barišić prije izbora 2008. tražio od njega da tvrtka sudjeluje u financiranju stranke. Na pitanje tužiteljice zašto je smatrao da tvrtka Gredelj mora odgovoriti na zahtjev tajnika neke stranke (Barišića), Fabek je rekao da se znalo kakva su pravila ponašanja u državnim tvrtkama i tko postavlja direktore.- Bio sam nestranački direktor i to mi je bila otegotna okolnost - dodao je Fabek.

Fabek je ustvrdio da je nakon sastanka kod Sanadera u zgradi vlade, na kojemu su mu zaprijetili smjenom, Barišiću najprije dao 500 tisuća kuna, a potom još 10 tisuća eura koje je osobno posudio od dvojice poduzetnika. U nijednom trenutku nije bilo govora da se novac uplati na stranački račun već da ga se fizički donese Barišiću. Sve to doživio sam kao ucjenu, rekao je Fabek. Na sastanku u sjedištu vlade uz Barišića i Sanadera bili su, kazao je, tadašnji ministri Božidar Kalmeta i Damir Polančec te Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček. Rekao je da je osim njega toga dana u vladu bio pozvan i direktor Hrvatske pošte Robert Jukić, koji bi također danas trebao svjedočiti na ovom suđenju.

Kao i kod ranijih svjedočenja koje mu ne idu u prilog Sanader je prigovorio istinitosti Fabekova iskaza. Ustvrdio je da u vladu nije pozvan zbog financiranja stranke nego kupnje stana na račun Gredelja, da sastanak nije bio 2007. već 2009. godine te da na razgovoru nije bio Maček koji je također prigovorio istinitosti Fabekova iskaza. Bivši premijer, kao i njegov glasnogovornik Maček, od početka tvrde da su sve optužbe protiv njih konstrukcija, dok se HDZ, kao prva optužena stranka, brani da je ‘crni fond‘ nastao bez znanja stranačkih tijela. No, optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački ‘crni fond‘, u cijelosti su priznali optuženi Barišić, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medije po kojoj je cijeli slučaj dobio ime.

25. travanj 2024 10:19