Hrvatska
StoryEditor

FER koordinira izradu robotskog sustava koji će nadzirati fizičko stanje ronioca

08. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu dobio je još jedan milijunski projekt. Projekt CADDY započinje 1. siječnja 2014., a trajat će tri godine.

Ronioci (rekreativni, tehnički, znanstveni) rade u opasnom i slabo nadziranom sustavu gdje i najmanje pogreške, tehničke smetnje ili jednostavno nedostatak pažnje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica. Projekt CADDY želi razvojem nove tehnologije smanjiti vjerojatnost tragedija. Projekt će razviti multikomponentni robotski sustav s mogućnošću učenja, interpretiranja i prilagođavanja ponašanju i fizičkom stanju ronioca. Bit će to inovativni koncept sastavljen od ronioca, autonomnog podvodnog robota i autonomnog površinskog robota.

Docentu Nikoli Miškoviću, koordinatoru projekta i Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST), u suradnji s europskim partnerima, odobreno je financiranje iz Sedmog okvirnog programa (FP7) za projekt CADDY „Cognitive Autonomous Diving budDY” u iznosu od 3,7 mil €. Time je FER dobio još jedan projekt, a docent Mišković postao prvi kordinator FP7 ICT STREP projekta u Hrvatskoj.

Osim FER-a na projektu sudjeluje još šest europskih partnera: Consiglio Nazionale delle Ricerche iz Italije, Instituto Superior Technico iz Portugala, zatim sveučilišta Jacobs University iz Njemačke, Universtaet Wien iz Austrije, University Of Newcastle Upon Tyne iz Ujedinjenog Kraljevstva te ronilačka organizacija Divers Alert Network Europe Foundation – DAN Europe. CADDY, na što i sami akronim aludira ima u cilju razviti kognitivnog autonomnog ronilačkog buddy-ja.

Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) djeluje kao dio FER-a pod vodstvom prof. dr. sc. Zorana Vukića. Laboratorij se bavi znanstveno-istraživačkom, stručnom i obrazovnom djelatnošću. LABUST sudjeluje u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, kao što su trenutno projekt ”New operational steps towards an alliance of European research fleets” (EUROFLEETS2) te uspješno završeni projekti CURE i CART. Trenutno zapošljava 5 istraživača, a za potrebe projekta CADDY zaposlit će još dvoje.

Koordinator CADDY projekta je 31-godišnji doc. dr. sc. Nikola Mišković. Diplomirao je 2005. , a doktorirao 2010. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od 2010. zaposlen je na mjestu docenta na zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo. Uz sudjelovanja kao istraživač laboratorija u FP7 projektima trenutno je i voditelj nacionalnog BICRO projekta “Autonomous surface platform for diver navigation and monitoring”.

24. travanj 2024 18:06