04. travanj 2016.

FER se pridružio Hrvatskim izvoznicima

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pridružio se udruzi Hrvatski izvoznici (HIZ), obznanjeno je javnosti na današnjoj konferenciji za novinare. FER je tako postao prva visokoobrazovna ustanova koja je postala član spomenute organizacije.

- Svojom znanstvenom djelatnošću i istraživanjem, naši studenti su nositelji tehnološkog i ekonomskog razvoja Hrvatske. Povezivanje znanosti i obrazovnog sektora s gospodarstvom te primjena rezultata istraživanja u gospodarstvu od presudne je važnosti za budućnost Hrvatske. FER-ov glavni  cilj jest rezultate svih istraživanja primijeniti u gospodarskom sektoru uz pomoć poduzetnika . Kada počinje faza komercijalizacije, tu prestaje naš rad, te nastupaju poduzetnici – izjavio je ovom prilikom dekan FER-a Mislav Grgić, te dodao  kako od Vlade i ministarstava očekuje da stimulira izvoznike.

Predsjednik HIZ-a Darinko Bago istaknuo je kako je dužnost FER-a da dadne podršku poduzetnicima kako bi uhvatili korak sa svijetom koji se okrenuo digitalnoj revoluciji. Bago je i upozorio na zabrinjavajući manjak visoko stručnog kadra koji bi mogao implementirati globalne trendove.

- Pristupanje FER-a udruzi Hrvatski izvoznici poziv je i ostalim znanstvenim i obrazovnim ustanovama da im se pridruže – zaključio je.

Suradnja će se ogledati i u organiziranju radionica i seminara na kojima će između ostaloga biti riječi o organiziranju start-up-ova, te kako doći do sredstava iz EU fondova budući da je FER među najuspješnijim ustanovama koje povlače sredstva iz fondova,  te je od 2009. do 2014. godine privukao 16 milijuna eura.