Hrvatska
StoryEditor

Fight Club: Isplati li se već sada kupiti električni automobil?

16. Lipanj 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Električni automobili više nisu potpuni raritet na hrvatskim cestama. Hrvatska je jedna od zemalja gdje su poticaji za kupnju električnih automobila među višima u Europi. Za fizičku osobu država daje 70. 000 kuna, a za tvtke i obrtnike i do 700. 000 kuna. Prošle godine je Fond za zaštitu okoliša vrlo brzo iscrpio 15,5 milijuna kuna predviđenih za električna vozila.

Jedan od  najprodavanijih električnih automobila, Nissan Leaf, stoji gotovo 30.000 eura.  Cijenu im podiže baterija koju treba redovito puniti, pogotovo na dužim putovanjima. No, ekonomični su i ekološki, kažu pobornici električnih vozila. S druge strane, u Hrvatskoj je malo punionica za električne aute i zato je dulje putovanje prilično komplicirano, kažu oponenti, pristalice "klasičnih" automobila.

U ovotjednom Fight clubu poduzetnik Saša Cvetojević pobornik je električnih automobila i kaže da mu se isplatilo što ga je kupio. Dobio je, kaže, neusporedivo bolje karakteristike, manji trošak po kilometru i ekološko vozilo. Poduzetnik Branko Roglić kaže kako Hrvatska još nije potpuno spremna za električna vozila jer ima nedovoljno javnih punionica strujom, što je problem kod dužih putovanja.

I vi se možete uključiti u Fight club, glasovati i reći svoje mišljenje OVDJE.

18. travanj 2024 19:11