Hrvatska
StoryEditor

Fight Club o privatizaciji brodogradnje završio neriješeno

27. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Završen je Fight Club čija je tema bila Privatizacija brodogradnje. Argumente ‘za‘ i ‘protiv‘ branili su zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović-Mazal, odnosno Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Polazna teza bila je izjava ministra Milanovića kako će brodogradnja u Hrvatskoj opstati, ali ne u ovakvom obliku. Dok je stav države kako je nužno privatizirati brodogradnju jer bi u suprotnom bilo potrebno dodjeliti nove državne potpore, a bez osiguravanja doprinosa brodogradilišta, dok sindikat smatra kako nije bilo pravo vrijeme za to. Naime, drže da je država sama mogla provesti restrukturiranje, pa nakon toga privatizirati brodogradilišta i postići bolju cijenu.

Po prvi puta, imali smo izjednačen rezultat. Točnije, 50 posto Liderovih čitatelja bila je na strani Obradović-Mazal, a isto toliko podržalo je Dragičevićev stav. Također, čitatelji Liderovog portala iznijeli su i niz zanimljivih komentara i ideja. Tako je, jedan čitatelj smatra da ni DIV, ni Končar,ni Ljubičić neće ništa napraviti s brodogradilištima, već da je prije 20 godina u fakultetskim klupama trebalo tražiti menadžere koji bi bili sposobni ugovarati poslove za hrvatska brodogradilišta na svim stranama svijeta.

Skitam7 smatra kako je brodogradnja značajna za Hrvatsku, ali kako je svaka dosadašnja vlada brodogradilištima davala prilike i bogato ih subvencionirala, no tome je došao kraj jer zemlja ulazi u EU. Nostradurus je upozorio na to da, bez obzira na sve, treba znati što je cilj svake privatizacije - steći vlasništvo nad imovinom i od toga ostvarivati novčani profit da se povrati ulaganje. Uvijek se nameće pitanje od kuda će doći novac za povrat ulaganja i zaradu?

Ivan Majstorski ostavio je komentar u kojem stoji sljedeće: Ljudi brodogradilišta vide kao rupu u koju se trpa velik dio novca koji plaćaju kao danak državi. Problem je naravno duplji od toga, no žalosno je da se jedina slika o problemu u javnosti stvara kroz prizmu tko će koga, tko je koga i što sve građani plaćaju. Nitko se nije potrudio (ovdje ponajprije mislim na odgovornu vlast za sad prošlu, a vrlo brzo i sadašanju) analizirati, istražiti i predložiti konstruktivne i ekonomski obrazložene prijedloge. Zašto je Uljanik bio uspješan dok su druga brodogradilišta sisala novac i to u vrijeme dok je svjetska ekonomija rasla, koji su trendovi u brodogradnji, kako organizirati ovaj ‘organizacijski‘ višak zaposlenih itd. Bez jasnih odgovora na ova pitanja javnost će i dalje komentirati ne damo više svoje pare. Za sada će moj glas otići Vladi jer imali su tek tri tjedna da odgovore na ova pitanja, a sindikati se nisu bunili dok je brodogradilištima nadoknađivan manjak - kaže Ivan Majstorski.Pozivamo vas da svoja razmišljanja izneseti i u najnovijem Fight Clubu Predavači s državnih na privatnim fakultetima?

26. travanj 2024 15:26