Korona i biznis
03. veljača 2015.

Fina: izdano 4.842 pregleda duga po vjerovnicima

Na šalterima u poslovnicama Financijske agencije (Fina) od ponedjeljka 2. veljače do utorka u 11,00 sati, izdano je ukupno 4.842 pregleda duga po vjerovnicima, objavila je u utorak Fina na svojim internet stranicama.

Pritom je najviše izdanih pregleda u Zagrebu (873), zatim u Splitu (526), Bjelovaru (459), Osijeku (378) te Rijeci (368). Najmanje izdanih pregleda duga evidentirano je u Dubrovniku (21), Gospiću (56) i Požegi (71). Iz Fine navode i kako je u istom vremenskom razdoblju na internetskoj aplikaciji Otpis duga - javna objava bilo 15.063 registriranih građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga. Na internetskim stranicama Fine od subote 31. siječnja građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana. Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima. Građani koji mogu podnijeti zahtjev za otpis su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (kriterij A) te građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (kriterij B).

Zahtjevi za otpis dugova se mogu podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja, a u prva dva mjeseca primjene (od 2. veljače do 2. travnja) isključivo će dužnici prema kriteriju A imati pravo pristupiti mjerama. Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.