Hrvatska
StoryEditor

Financijske institucije obvezne primjenjivati globalni standard izvještavanja od 1. siječnja

17. Prosinac 2015.

Financijske institucije u Hrvatskoj od 1. siječnja 2016. bit će obvezne primjenjivati Globalni standard izvještavanja na temelju kojeg nadležna državna tijela dobivaju informacije od financijskih institucija, koje zatim automatski razmjenjuju s drugim državama, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Od 1. siječnja 2016. na snagu stupa Direktiva 2014/107/EU, koja je temelj za provedbu Globalnog standarda izvještavanja - Common Reporting Standard (CRS) u Europskoj uniji, koji je razvila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, navodi se u priopćenju.

Na osnovu CRS-a nadležna tijela država dobivaju informacije od svojih financijskih institucija, među ostalim, banaka i stambenih štedionica, koje zatim automatski razmjenjuju s nadležnim tijelima ostalih država na godišnjoj razini.

Financijske institucije u Hrvatskoj utvrđivat će status svojih klijenata u odnosu na zahtjeve CRS-a na temelju podataka koje će klijenti dati popunjavanjem odgovarajućih obrazaca te će u skladu s preuzetim obvezama Poreznoj upravi dostavljati podatke o računima i financijskoj imovini klijenata za koje su utvrdile da se mogu smatrati rezidentom jedne od država pristupnica CRS-u.

CRS je razvijen nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) u ožujku 2010. donijele Zakon o izvršenju poreznih obveza s obzirom na račune u stranim financijskim institucijama, poznat kao FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), radi što efikasnije borbe protiv poreznih utaja/prijevara. kojih se moraju pridržavati financijske institucije.

Primjenom CRS-a želi se poboljšati suradnja s drugim državama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini, navode iz HUB-a.

18. travanj 2024 18:54