Hrvatska
StoryEditor

FinTech poduzeća - strah i trepet za tradicionalne financijske institucije

15. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

U danas objavljenom izvješću PwC-a koje razmatra uzlet novih tehnologija u sektoru financijskih usluga i njihov učinak na tržišne sudionike, otkriva se da 83 % tradicionalnih poduzeća za financijske usluge smatraju da postoji rizik od gubitka dijela poslovanja zbog samostalnih poduzeća za razvoj financijske tehnologije, a ta brojka raste na nevjerojatnih 95 % u slučaju banaka.

U izvješću „Blurred Lines: How FinTech is shaping Financial services” mogu se naći odgovori 544 izvršnih direktora, voditelja inovacija, direktora ulaganja i viših menadžera iz 46 zemalja koji su uključeni u digitalnu i tehnološku transformaciju u industriji financijskih usluga. Poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga smatraju da postoji rizik da 23 % njihovih poslovnih aktivnosti preuzmu FinTech poduzeća, dok sama FinTech poduzeća predviđaju da bi mogla preuzeti 33 % poslovnih aktivnosti od već postojećih poduzeća na tržištu financijskih usluga.

Bankarstvo i plaćanja pod najvećim udarom od FinTech poduzeća

Istraživanje je pokazalo da su bankarstvo i sektor plaćanja pod najvećim pritiskom od FinTech poduzeća. Ispitanici iz sektora prijenosa sredstava i plaćanja predviđaju da bi u sljedećih pet godina mogli izgubiti do 28 % udjela na tržištu, a bankari predviđaju da bi mogli izgubiti 24 % udjela zbog FinTech poduzeća. Na području upravljanja imovinom ta je brojka 22 %, a u osiguranju 21 %.

Glavne prijetnje od FinTech poduzeća

Dvije trećine (67 %) poduzeća za financijske usluge navelo je da je pritisak na profitne marže glavna prijetnja povezana s FinTech poduzećima, a slijedi ga gubitak udjela na tržištu (59 %). Jedan od ključnih načina na koji FinTech poduzeća vrše pritisak na marže kroz inovacije jesu nagla poboljšanja u troškovima poslovanja. Na primjer, prijelaz na platforme u oblaku ne smanjuje samo avansne troškove, već i postojeće infrastrukturne troškove.

Neotkriven i podcijenjen potencijal baze Blockchain u financijskim uslugama

Blockchain, tehnologija distributivne digitalne knjige udjela (engl. distributed ledger technology), sljedeći je evolucijski skok u tehnologiji optimizacije poslovnih procesa. PwC smatra da bi mogao dovesti do radikalno drugačije konkurentne budućnosti u sektoru financijskih usluga u kojoj se postojeći način ostvarenja ukupne dobiti (eng. profit pool) onemogućuje i preusmjeruje prema vlasnicima novih i vrlo učinkovitih „blockchain“ platformi. Ne samo da bi se mogle ostvariti velike uštede, nego i postići veća transparentnost. Unatoč tome, ta tehnologija nije visoko na popisu prioriteta ispitanika. Iako većina (56 %) prepoznaje važnost blockchain tehologije, 57 % reklo je da nije sigurno da će reagirati na taj trend ili vjerojatno neće.  

- Kada su suočena s disruptivnim tehnologijama, vodeća svjetska poduzeća ostvaruju uspjeh brzo ih uklapajući u svoj DNK kao dio svog redovnog poslovanja, rekao je Haskell Garfinkell, suvoditelj usluga za financijske tehnologije u SAD-u, PwC.

- Blockchain i disruptivne digitalne knjige udjela predstavljaju za poduzeća za financijske usluge jedinstvenu priliku da transformiraju svoje poslovanje. Smatramo da nedovoljno razumijevanje blockchain tehnologije i njezina disruptivnog potencijala predstavlja veliki rizik za postojeće poslovne modele, pa će poduzeća koja ne posvete dovoljno vremena tome da shvate popratni učinak podcijeniti prilike i prijetnje koje donosi blockchain.

Kako bi sve to stavio u pravi kontekst, PwC-ov globalni tim za blockchain otkrio je više od 700 poduzeća koja ulaze na to područje od čega za njih 150 kaže da ih treba pomno pratiti, a od tog broja za njih 25 očekuje se da će postati lideri.

Izazovi

Istraživanje PwC-a pokazalo je da je najrašireniji oblik suradnje s FinTech poduzećima zajedničko partnerstvo (32 %), što prema PwC-u pokazuje da poduzeća za financijske usluge još uvijek nisu spremna potpuno se posvetiti ulaganju u financijske tehnologije. Na pitanje o izazovima s kojima se susreću u radu s FinTech poduzećima, 53 % poduzeća koji već djeluju na tržištu navelo je IT sigurnost, regulatornu neizvjesnost (49 %) i razlike u poslovnim modelima (40 %).  U slučaju FinTech poduzeća, razlike u upravljanju i kulturi (54 %), poslovni procesi (47 %) i regulatorna neizvjesnost (43 %) smatraju se trima glavnim izazovima u radu s tradicionalnim poduzećima za financijske usluge.

- Utjecaj financijskih tehnologija na promjene u sektoru financijskih usluga je izvanjski. PwC procjenjuje da bi sljedeća tri do pet globalna kumulativna ulaganja u financijske tehnologije mogla premašiti 150 milijardi dolara, a financijske institucije i tehnološka poduzeća gaze jedni preko drugih kako bi dobili priliku da se uključe u utrku. Kako polako nestaju granice između tradicionalnih financijskih, tehnoloških i telekomunikacijskih poduzeća, tako nastaju mnoga inovativna rješenja te je očito da ne postoji neko jednostavno rješenje za snalaženje u tom svijetu financijskih tehnologija”, rekao je Steve Davies, lider za financijske tehnologije za regiju EMEA pri PwC-u.

Manoj Kashyap, globalni lider PwC-a za financijske usluge specijaliziran za financijske tehnologije, zaključuje:

- Financijske tehnologije mijenjaju paradigmu tradicionalnih posredničkih uloga tako da ih čine zastarjelima. Iako su organizacije za financijske usluge posrednici u financijskom sustavu time što pružaju vrlo važne usluge svojim klijentima, njihove funkcije prisvajaju novi poslovni modeli temeljeni na tehnologiji. S obzirom na vrlo brzi razvoj tehnologije poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga ne mogu si dopustiti da ignoriraju financijske tehnologije. Unatoč tome, naše istraživanje pokazuje da nezanemarivih 25 % poduzeća nemaju nikakav doticaj s FinTech poduzećima. Budući da danas do promjena dolazi sve učestalije, nijedno poduzeće za financijske usluge ne smije spavati na lovorikama.

25. travanj 2024 09:13