Hrvatska
StoryEditor

Fiolić Sanaderu ‘čuvao‘ umjetnine, skupocjena odijela i čarape Brioni

09. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vlasnik mesne industrije i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić potvrdio je na suđenju u slučaju Fimi media da je od bivšeg premijera Ive Sanadera, prije njegova bijega u Austriju, dobio na čuvanje vrijedne umjetnine te dva kofera sa skupocjenim odijelima, kravatama i čarapama marke Brioni.

Fiolić se prisjetio da je za Sanadera pronašao i kuću u okolici Jasenovca za koju mu je Sanader dao novac i osobnu iskaznicu svog tasta Ive Šarića na čije ime je nekretnina kupljena.

Došao sam kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao ih u svoje dvorište, kazao je Fiolić prisjećajući se da je Sanader tražio da dođe s kombijem bez natpisa svoje tvrtke. Osim 15-ak slika koje je Fiolić osobno preuzeo iz kuće u Kozarčevoj na njegovo je imanje Sanaderov vozač naknadno donio još četiri Bukovčeve slike. Među umjetninama koje je Fiolić čuvao na svom imanju u Mlaki, a kasnije ih predao USKOK-u, su i djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate.

Priču o Sanaderovim umjetninama sakrivenima na imanju u Mlaki Fiolić je USKOK-ovim istražiteljima otkrio tijekom istrage u ‘slučaju Planinska‘ u kojem ih se obojicu, uz bivšeg ministra Petra Čobankovića, tereti zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne. Iako je Fiolić nakon uhićenja u travnju prošle godine tvrdio da je zadržao novac od prodaje zgrade naknadno je promijenio iskaz rekavši da je 17 milijuna kuna odnio Sanaderu.

23. travanj 2024 18:09