Hrvatska
StoryEditor

Fiskalizacija ‘unatoč otporima‘ ide dalje

31. Srpanj 2013.

Ministarstvo financija u današnjoj objavi na svojim mrežnim stranicama ističe kako unatoč velikim otporima fiskalizacija ide dalje.

-Unatoč otporima u javnosti s namjerom zaustavljanja fiskalizacije i suzbijanja ‘sive ekonomije‘ aktivnosti i pojačani nadzori Ministarstva financija nastavljaju se i dalje sukladno zakonskim okvirima- navode iz resornog ministarstva.

Pritom napominju kako su mjere prisilne naplate rezultat neodgovornog odnosa poduzetnika prema zakonima, a ne porezne presije, kako se to često interpretira.

Naglašavaju da Ministarstvo financija ne radi razlike među poreznim obveznicima i da tijekom nadzora prema svima postupa jednako.

Ističu kako su zakonske odredbe jasne i kako ih se svi trebaju pridržavati, a Ministarstvo financija - Porezna i Carinska uprava i nadalje će provoditi zakonom propisane poslove i ovlaštenja s ciljem uvođenja reda na tržištu i zaštite potrošača.

Iz Ministarstva financija napominju i kako neistine, koje se iznose o zaštitih velikih poreznih obveznika i nejednakog postupanja prema svima, ne pridonose borbi za uvođenje reda i porezne discipline.

Također, dodaju, može se primijetiti nepoznavanje i nerazlikovanje propisa o poslovanju s gotovinom i onih koji se odnose na trošarinski sustav. Upravo u 2012. i 2013. godini posebno je pojačan nadzor prometa gotovinom, nadzor prometa roba, posebice trošarinskih roba kako potrošači ne bi bili izloženi prijevarama i prometu robe upitne kvalitete, što upućuje da se svim uvedenim propisima i odgovornim nadzorom upravo štite potrošači.

Iz Ministarstva zahvaljujuju još jednom na potpori građanima Republike Hrvatske, koji su prepoznali trud Ministarstva financija i sami se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i uvođenje reda u promet gotovinom te ih pozivaju da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava.

Ministarstvo financija, među ostalim, iznosi i najznačajnije rezultate rada Carinske uprave u otkrivanju "sive ekonomije".

Tako je u prvoj polovici 2013. provedeno 754 inspekcijskih nadzora i provjera, izvršen naknadni obračun carinskog duga u iznosu većem od 25 milijuna kuna, u 102 slučaja pokrenuti su i prekršajni postupci, a riječ je o inspekcijskim nadzorima i provjerama koje carinski službenici provode u sjedištu obveznika, nakon puštanja robe u slobodni promet.

Nadalje, spriječen je nezakoniti unos, iznos odnosno prodaja više od 9.000 kilograma duhana, 4.000 litara alkohola i alkoholnih pića, 345 kilograma mesa i 365.130 komada različitih vrsta cigareta, naknadno obračunat carinski dug u iznosu od 17,6 milijuna kuna.

Proveden je nadzor nad 750 većih, srednjih i manjih prodajnih mjesta (trgovina), sa pripadajućim skladištima i skladišnim prostorima. U 74 slučaja utvrđena je nepravilnost te je sukladno Zakonu o trošarinama pokrenut prekršaj. Za ovu vrstu prekršaja, osim novčanih kazni, predviđena je zaštitna mjera oduzimanja robe, a ne zatvaranje trgovačkog centra.

Najčešće nepravilnosti koje su otkrivene prilikom nadzora prodajnih mjesta, skladišta i manjih prodajnih mjesta, odnosile su se na povrede odredbi članka 50. tada važećeg Zakona o trošarinama u smislu prodaje alkoholnih pića koja nisu bila obilježena nadzornim markicama Ministarstva financija, odnosno povrede odredbi članka 63. stavak 3. tog Zakona u smislu prodaje cigareta po cijenama višim od onih navedenim na nadzornim markicama Ministarstva financija. Najveća izrečena kazna bila je u iznosu od 200.000 kuna.

24. travanj 2024 16:29