Hrvatska
StoryEditor

Fleet pokreće ekološki projekt za smanjenje CO2

30. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

CO2Cut i FLEET rent a car uz međunarodni konzorcij tehnoloških kompanija pokreću dugoročni ekološki projekt s ciljem razvoja klimatski pametne poljoprivrede u Hrvatskoj.

Riječ je o prvom projektu jedne transportne kompanije koja kompenzira svoj ekološki otisak i emisiju CO2 financiranjem aktivnosti na području Republike Hrvatske, ali i na globalnim destinacijama.

Projekt je dodatno zanimljiv jer se veći dio sredstava za provedbu planira iskoristiti iz europskog fonda za inovacije Obzor 2020. Time FLEET postaje prva kompanija u transportnom sektoru u regiji koja realizira ovaj vid aktivnosti navedenim sredstvima.

FLEET rent a car nedavno je pokrenuo uslugu ECO koja omogućuje najam tehnološki najnaprednijih vozila sa smanjenom emisijom CO2, a provedbom ovog ekološkog projekta želi dati dodatni doprinos na području razvoja tzv. ‘pametne poljoprivrede‘ i upravljanja šumama u Hrvatskoj. Budući da FLEET djeluje na globalnoj razini i prisutan je na tržištima gdje postoje slični projekti, dio sredstava će se usmjeriti na tržišta Australije, Brazila, SAD i Južne Koreje gdje se već provode projekti kompenzacije emisija stakleničkih plinova.

Prateći svjetske inovacije, a s ciljem kompenziranja vlastitog ekološkog otiska, Fleet predvodi međunarodni konzorcij za izradu studije izvodljivosti i financiranje prvog ‘Smart Agriculture‘ projekta u Hrvatskoj.

Poljoprivredno zemljište obrađivalo bi se na način da se veće količine ugljika i hranjivih tvari zadrže na oranicama i u biomasi. Projekt će biti certificiran vodećim ugljikovim „Gold standardom“, a dodatne će se aktivnosti temeljiti na edukaciji i širenju svijesti o potrebi dugoročne brige za okoliš o kojima ovisi budućnost nas i budućih generacija.

Krešimir Dobrilović i Tanja Roca iz Fleeta naglašavaju kako je Fleet rent a car, kao jedna od vodećih regionalnih kompanija unutar sektora, prepoznala potrebu za djelovanjem s ciljem društveno-ekološkog doprinosa.

- Nedavno smo pokrenuli uslugu ECO koja korisnicima nudi mogućnost najma vozila sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova. U zadnjem kvartalu 2014. cjelokupnu ECO flotu učinili smo CO2 neutralnom. Kako flota sadrži i druge tipove vozila, pokretanjem projekta, FLEET će svim svojim klijentima ponuditi opciju da prilikom najma doniraju sredstva koja će biti korištena u svrhe financiranja ekoloških projekata i kompenzacije CO2 emisija. Iako su FLEET i CO2cut pokretači ovog projekta, unutar konzorcija nalaze se hrvatski Institut za primijenjenu ekologiju Oikon, londonski start-up Agrisolum s inovativnom primjenom NASA-tehnologije daljinskog praćenja vlage i ugljika u tlu, te Carbon Solutions Global koji je u Mađarskoj proveo Clear Plate projekt na 150.000 hektara i prema čijem se modelu planiraju provoditi aktivnosti na hrvatskom poljoprivrednom zemljištu. Želja nam je u narednom periodu u projekt uključiti i ostale domaće subjekte s ciljem što kvalitetnije provedbe i realizacije projekta – rekao je Dobrilović.

CO2cut, s prodajnim uredom u Londonu, osnovan je s misijom aktivnog sudjelovanja u ‘ozelenjavanju‘ globalne ekonomije i vizijom ekološki izbalansiranog svjetskog poretka. Za ispunjenje misije koriste se internet tehnologije, elektronske platforme novorazvijenog ‘ugljikovog tržišta‘ i globalna mreža suradnika.

27. travanj 2024 16:26