Aktualno Hrvatska

Fond za zaštitu okoliša planira novi program financiranja vrijedan 20 milijuna eura

fond
Foto: martin louis, Flickr
Lider/Hina

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je okupio 40-ak stručnjaka iz raznih područja kako bi kroz razmjenu iskustava i mišljenja odredio teme kojima će se baviti novi program ‘Energija i klimatske promjene’, vrijedan 20 milijuna eura, kojeg će nositelj biti Fond, a sa 17 milijuna eura sufinancirati Norveška, Island i Lihtenštajn kroz financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora.

Program financiranja je temeljen na Memorandumu o suglasnosti, potpisanim s Hrvatskom u srpnju ove godine, priopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Vrijednost ovih programa ne mjeri se samo u novcu, već i u dugoročnom partnerstvu između norveških i hrvatskih institucija i ljudi, rekla je pozdravljajući okupljene Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj. Istaknula je kako “učinkovita proizvodnja i korištenje energije na održiv način nije samo stvar praktičnosti jer je s obzirom na klimatske promjene i problem globalnog zatopljenja to postala stvar potrebe, što čini ovaj program izuzetno važnim za Hrvatsku”.

>>>Fond građanima daje 12 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac rekao je da je provedba Memoranduma o suglasnosti za mehanizam Europskog gospodarskog prostora nadležnost toga ministarstva i istaknuo važnost usklađenosti Programa financiranja i Memoranduma.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš istaknuo je kako je Fond nezaobilazna institucija kad je riječ o energetskoj učinkovitosti.

– Imamo vrijedno iskustvo u više od 35.000 provedenih projekata te odlične stručnjake, zbog čega smo i odabrani kao nositelji ovog programa. Međutim, smatramo važnim svoja iskustva razmijeniti i s ostalim kolegama iz različitih područja, bilo da su zaposleni u javnom ili privatnom sektoru. Cilj današnjih razgovora je dobiti neke nove ideje, koje će naš program učiniti konkretnijim i učinkovitijim te osigurati da dostupna sredstva dobiju najbolji projekti, istaknuo je Ponoš, dodavši kako se završetak procesa programiranja očekuje do kraja iduće godine.

>>>Uručeni ugovori za energetsku učinkovitost vrijedni 270 milijuna kuna

U sklopu današnjih konzultacija, sudionici su razgovarali o brojnim temama, između kojih su istakli najveće izazove energetske učinkovitosti, s posebnim osvrtom na sektor zgradarstva. Posebna pažnja je bila posvećena potencijalima geotermalne i hidroenergije te tematici sigurnosti opskrbe energijom na otocima. Diskusija se dotakla i promjena u proizvodnji, ali i potražnji energije, ističući utjecaj korištenja obnovljivih izvora energije i e-mobilnosti te mogućnosti koje nude napredne mreže. Sve te teme ujedno će biti i podloga za razvoj bilateralnih odnosa i daljnje suradnje Hrvatske i Norveške, stoji u priopćenju Fonda.

Rezultat današnjih razgovora bit će izrada smjernica na kojima će se temeljiti budući nacionalni program sufinanciranja. Nakon usvajanja programa, Fond će raspisivati javne natječaje, u sklopu kojih će potencijalnim prijaviteljima na raspolaganju biti 20 milijuna eura do 2024. godine.

>>>Ćorić očekuje da će Hrvatska do 2023. imati još sedam centara za gospodarenje otpadom

Fond podsjeća da je u travnju 2014. godine Hrvatska pristupila u članstvo Europskog gospodarskog prostora (EGP), potpisivanjem Sporazuma o sudjelovanju u EGP-u, čime je dobila mogućnost korištenja Norveškog financijskog mehanizma i EGP financijskog mehanizma (Financijski instrumenti EGP-a). Financijski instrumenti EGP-a pridonose smanjenju socijalnih i gospodarskih nejednakosti unutar Europskog gospodarskog prostora te istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između država darovateljica (Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška) i država korisnica.

Hrvatska je u srpnju s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom potpisala Memorandum o suglasnosti, temeljem kojeg se uspostavlja provedba programa sufinanciranja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imenovan je upraviteljem programa “Energija i klima”, vrijednog 20 milijuna eura.

Komentari