Hrvatska
StoryEditor

Fotogalerija: Kolinda Grabar-Kitarović prva predsjednica Hrvatske

11. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Prema nepotpunim službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva za drugi krug predsjedničkih izbora u 22.40 sati Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,43 posto, a Ivo Josipović 49,57 posto glasova. Josipović je nakon objave rezultata uputio čestitke novoizabranoj predsjednici.

- Čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Ona je pobijedila u demokratskoj utakmici. Istina, razlika među nama je vrlo mala, ali bit je demokracije da onaj tko dobije više nosi pobjedu. Zahvaljujem svima koji su mi u ovih pet godina pomagali da budem uspješan i, vjerujem, dobar predsjednik - kazao je dosadašnji predsjednik RH Ivo Josipović.

- Nova predsjednica neće biti samo eksponent HDZ-a na Pantovčaku, nego će biti predsjednik svih Hrvata i hrvatskih građana - rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se okupljenima u HDZ-u obratio prije novoizabrane predsjednice.

- Kad sam krenula u ovu bitku mnogi su mi govorili što ti to treba, ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti. No ja se ne predajem i na isti način ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi nitko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna zemlja, bit će među najrazvijenijim zemljama EU - obećala je Grabar-Kitarović, te istakla kako je u Hrvatskoj bilo dosta podjela.

Fotogaleriju iz izbornih stožera pogledajte OVDJE.

Ranije tijekom večeri, dok još nije bio poznat pobjednik izbora, svoj komentar dao je i premijer Milanović.

- Prednost Grabar-Kitarović je između 20 do 30.000 glasova. Izgleda da sam krivo prognozirao kada sam rekao da veća izlaznost ide u prilog Ivi Josipoviću. Po prvi puta će Hrvatska imati predsjednika za nekoliko glasova prednosti, kako god završi bit će jako tijesna pobjeda - kazao je premijer Zoran Milanović komentirajući rezultate, te priznao da je Vlada otežala posao aktualnom predsjedniku.

- Mi smo bili teret kampanji, jer smo u teškom poslu. Rezultati će se vidjeti. Ovo je prvi puta bila jedna sektaška kampanja. Nitko nikada to nije radio, niti predsjednik Tuđman niti Mesić. To je činjenica, ali ako je to volja naroda mi to priznajemo - kazao je Milanović i naglasio kako je država danas urednija nego prije.

27. travanj 2024 20:39